• Se așteaptă noi atacuri sumbre asupra civililor din partea forțelor rusești ale lui Vladimir Putin, în timp ce Ucraina continuă să încerce să avanseze în avansarea sa recentă.
  • Putin a promis un răspuns mai serios” din partea armatei sale în cazul în care contraofensiva ucraineană va continua și a afirmat că principalul obiectiv al campaniei este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.
  • Vineri, el a adăugat: „Deocamdată, suntem cu adevărat destul de reținuți în răspunsul nostru la acest lucru. Dacă situația va continua să evolueze în acest fel, răspunsul va fi mai serios”.

Se așteaptă noi atacuri sumbre asupra civililor din partea forțelor rusești ale lui Vladimir Putin, în timp ce Ucraina continuă să încerce să avanseze în avansarea sa recentă.

Putin a promis un răspuns mai serios” din partea armatei sale în cazul în care contraofensiva ucraineană va continua și a afirmat că principalul obiectiv al campaniei este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

Vineri, el a adăugat: „Deocamdată, suntem cu adevărat destul de reținuți în răspunsul nostru la acest lucru. Dacă situația va continua să evolueze în acest fel, răspunsul va fi mai serios”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În actualizarea informațiilor pentru 18 septembrie, Ministerul Apărării (MoD) a declarat că, în ultimele șapte zile, Rusia și-a sporit țintele asupra infrastructurii civile chiar și acolo unde probabil nu percepe nici un efect militar imediat”.

Bombardamentele din timpul nopții ar fi lovit un spital din portul Mykolaiv de la Marea Neagră, potrivit guvernatorului regional Vitaliy Kim.

În Harkov, unde Ucraina a obținut progrese importante săptămâna trecută, se crede că trei persoane au murit într-un atac cu rachete, iar una dintre victime este o fetiță de 11 ani.

Ministerul Apărării a adăugat: „Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil locațiile în care este pregătită să lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean”.

Bombele lui Putin au făcut ravagii în viața civilă din Ucraina, iar Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a verificat până în prezent un total de 5.827 de morți până la 11 septembrie. Din acest total, 349 erau copii.

În Izium eliberat, a fost descoperită o groapă comună în care corpurile morților prezintă semne de tortură, iar unii au frânghii legate în jurul gâtului și mâinilor. Au fost descoperite aproximativ 400 de morminte puțin adânci.

Între timp, agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) consideră că un total de 13 milioane de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele pentru a scăpa de trupele rusești invadatoare și de obuzele lor de artilerie.

Rămâne îngrijorarea că o retragere continuă a Rusiei l-ar putea determina pe Putin să recurgă la tactici de bombardament și mai vicioase și iresponsabile, chiar și la posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice.

Într-o avanpremieră pentru un episod viitor al emisiunii 60 Minutes de la CBS News, președintele american Joe Biden a avertizat împotriva folosirii de către Rusia a unor astfel de tactici.

Explicând că SUA ar fi obligate să acționeze dacă ar fi folosite arme nucleare, Biden a spus: „Nu o faceți. Nu o faceți. Nu. Veți schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Nu este clar cât de probabilă este continuarea avansului ucrainean în zilele următoare, iar raportul Ministerului Apărării din 17 septembrie se aștepta la o apărare încăpățânată” din partea Rusiei, în timp ce încearcă să se mențină în zone cheie.

Explicând, MoD a declarat că Ucraina continuă operațiunile ofensive în nord-estul țării, iar trupele rusești au stabilit o linie de apărare în orașul Svatove din regiunea Luhansk.

Rusia consideră probabil că menținerea controlului asupra acestei zone este importantă, deoarece este tranzitată de una dintre puținele rute principale de realimentare pe care Rusia le mai controlează din regiunea Belgorod din Rusia”, a declarat Ministerul Apărării.

Această linie se află de-a lungul graniței regiunii Luhansk, parte a Donbasului, pe care Rusia urmărește să o „elibereze” ca unul dintre obiectivele sale imediate de război. Orice pierdere substanțială de teritoriu în Luhansk va submina fără echivoc strategia Rusiei.

Rusia va încerca probabil să conducă o apărare încăpățânată a acestei zone, dar nu este clar dacă forțele din prima linie a Rusiei au suficiente rezerve sau un moral adecvat pentru a rezista unui alt asalt concertat al Ucrainei.”