• Studiu: Inundațiile vor fi mai frecvente în Europa din cauza încălzirii globale.
  • Pe măsură ce temperaturile vor crește, Europa vestică și centrală va fi expusă tot mai mult averselor abundente de ploaie.
  • Inundațiile din Germania și Belgia au ucis peste 200 de oameni.

Potrivit unui studiu, schimbările climatice au înrăutățit inundațiile devastatoare din Europa, din luna iulie. Cercetătorii susțin că încălzirea globală provocată de oameni a făcut aversele de ploaie asupra Europei de vest și centrale cu 20% mai abundente, scrie Politico.

În Belgia și Germania, după două zile de ploi torențiale, au murit peste 200 de oameni

Mai mulți politicieni, în frunte cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat că Europa a trecut printr-o catastrofă meteorologică, după ce apele au cuprins toate străzile din orașe măturând totul în calea lor, inclusiv autovehicule și case.

Experți: Precipitațiile au fost amplificate de schimbările climatice

39 de cercetători din cadrul serviciului World Weather Attribution (WWA) au tras un semnal de alarmă. Potrivit acestora, criza climaterică a făcut precipitațiile extreme de 1,2 până la nouă ori mai probabile, iar asemenea averse sunt de acum în regiune cu 3 până la 19% mai intense. Aerul mai cald rezultat din încălzirea globală este capabil să rețină cu 7% mai mult abur la o creștere de 1C.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit analizei, o astfel de cantitate de ploaie ar fi căzut în nord-vestul Europei o dată la patru milenii.

„Precipitațiile extreme au depășit aproape tot ceea ce știam înainte în acea regiune”, a afirmat Enno Nilson, autor al cercetării, de la Institutul Federal German de Hidrologie.

Aceste inundații au fost amplificate de factori precum precipitațiile care au atins un sol deja saturat, într-o regiune în care digurile de protecție naturale contra inundațiilor au fost îndepărtate pentru a permite dezvoltarea terenurilor agricole sau expansiunea mediilor urbane.

Cercetarea susține rezultatele precedente ale Grupului interguvernamental de experți asupra evoluțiilor climatice, care a descoperit că modificările climatice au o contribuție majoră la sporirea fenomenelor severe, cum ar fi precipitațiile excesive.

Pe măsură ce temperaturile vor crește, Europa vestică și centrală va fi expusă tot mai mult averselor abundente de ploaie, susțin experții.