• Două avioane de luptă americane au interceptat patru avioane ruseşti în apropiere de Alaska, potrivit The Hill.
  • Avioanele au intrat luni în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, dar au rămas în afara spațiului aerian american și canadian, a precizat NORAD.
  • Armata americană spune că activitatea rusă în Zona de Identificare a Apărării Aeriene Nord-Americane „are loc în mod regulat” și nu este văzută ca o „amenințare” .

Pentagonul a mobilizat avioane de luptă pentru a contracara patru avioane rusești care s-au apropiat, dar nu au intrat în spațiul aerian al SUA sau al Canadei, în ceea ce oficialii au descris ca fiind o întâlnire de rutină care nu are legătură cu seria de obiecte neidentificate doborâte în ultimele zile.

Cele patru avioane – printre care se numărau avioane de vânătoare Tu-95 Bear și Su-35 – au intrat luni în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, dar au rămas în afara spațiului aerian american și canadian, a precizat Comandamentul nord-american de apărare aerospațială într-o declarație. Două avioane F-16 le-au interceptat. O interceptare a unui avion presupune apropierea de aproape de un avion pentru a-l avertiza să se îndepărteze.

Această activitate rusă în zona ADIZ nord-americană are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare și nici nu este considerată o activitate provocatoare” , se arată în declarație. NORAD a anticipat această activitate rusă și, ca urmare a planificării noastre, a fost pregătită să o intercepteze” .

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Comunicatul Norad a precizat că SUA au depistat șase până la șapte astfel de incidente pe an de când Rusia a reluat ceea ce a numit activitate de aviație cu rază lungă de acțiune în afara zonei” în 2007. Aceasta a subliniat că incidentul nu are nicio legătură cu balonul chinezesc care a fost observat deasupra Alaskăi înainte de a se îndrepta spre partea continentală a SUA la începutul acestei luni, sau cu decizia de a doborî obiecte neidentificate deasupra Alaskăi, Canadei și statului Michigan în ultimele zile.

Norad apreciază că această activitate de zbor rusă nu are nicio legătură cu operațiunile recente ale NORAD și ale Comandamentului de Nord al SUA asociate cu obiecte aeriene deasupra Americii de Nord în ultimele două săptămâni” , se arată în declarație, conform Bloomberg.