• Un asociat al lui Rudy Giuliani i-a spus unui fost agent al CIA care solicita grațierea, că aceasta va costa 2 milioane de dolari.
  • Giuliani a negat acest lucru, spunând că nu-și amintește de acea întâlnire și că dacă ar ajuta pe cineva să obțină grațiere s-ar afla într-un conflict de interese.
  • The Times a raportat că mai multe persoane din anturajul lui Trump au acceptat sume mari de bani de la oameni care au vrut grațiere.

Un asistent al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump, a declarat unui fost ofițer CIA care solicita o grațiere a președintelui, că aceasta va costa „2 milioane de dolari”, informează Business Insider.

John Kiriakou, fost agent CIA, a fost condamnat în 2012 la 30 de luni de închisoare pentru dezvăluirea identității unui coleg ofițer, care a aplicat metoda de tortură cu apă. Kiriakou a declarat pentru Times că a cerut grațiere prin intermediul unor persoane care aveau legături cu președintele, pentru a avea dreptul să poarte o armă de mână și să ia pensie. Subiectul a fost abordat în timpul unei întâlniri cu Giuliani și asociații acestuia, la care s-a consumat alcool, la hotelul Trump International din Washington DC.

Când Giuliani a mers la un moment dat la toaletă, unul dintre asociații săi a spus că Giuliani ar putea ajuta, dar „va costa 2 milioane de dolari – o să vrea două milioane de dolari”, a povestit Kiriakou, care nu a acceptat oferta.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

„Am râs. Două milioane de dolari! Nu ești în toate mințile?”, a fost replica lui Kiriakou, după cum a relatat el presei. „Chiar dacă aș avea două milioane de dolari, nu i-aș cheltui ca să recuperez o pensie de 700.000 de dolari”.

Un prieten al lui Kiriakou a raportat întâlnirea către FBI, deranjat de faptul că Giuliani ar putea vinde grațieri prezidențiale, a raportat Times. Dar Giuliani a contestat rapoartele Times, spunând presei că nu-și amintește de o asemenea întâlnire și că a se ocupa de cazuri de clemență în timp ce lucrează ca avocat al președintelui ar constitui un conflict de interese.

Cotidianul The New York Times a scris că mai multe persoane care au legături cu Trump, printre care fostul său avocat, John Dowd și fostul consilier de campanie Karen Giorno, au acceptat plăți de zeci de mii de dolari de la persoane care doreau grațiere.

Președinții americani obișnuiesc ca, înainte de încheierea mandatului, să acorde multe grațieri, dar Trump a fost criticat că a folosit grațierile în primul rând pentru aliații săi, colegi politici republicani și pentru persoane apropiate familiei.

Trump a grațiat mai multe persoane care au fost acuzate în legătură cu investigarea lui Robert Mueller, fostul director al CIA și consilier special în timpul campaniei electorale, în legătură cu ingerințele rusești în alegerile prezidențiale din 2016. Printre aceștia se numără fostul manager de campanie al președintelui, Paul Manafort, care a fost condamnat pentru fraude fiscale și bancare și ispășea o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare.

Roger Stone, un vechi asociat al lui Trump, care a fost condamnat pentru obstrucționarea justiției, intimidarea martorilor și mințirea anchetatorilor în legătură cu anchetarea consilierului special, a primit și el grațiere. Trump l-a grațiat și pe Charles Kushner, tatăl ginerelui său, Jared Kushner, care a pledat vinovat de acuzații, printre care intimidarea martorilor și evaziune fiscală și a executat doi ani de închisoare.

De asemenea, s-a vehiculat că Trump ar fi acordat grațiere și membrilor familiei sale, lui Giuliani, și lui însuși.