• Peste 2 miliarde de oameni din lume nu au acces la sisteme de colectare a deșeurilor.
  • În Europa, România e la coada clasamentului în ceea ce privește reciclarea.
  • România reciclează doar 14% din deșeurile municipale, în timp ce media UE trece de 50%.

Astăzi, de Ziua Internațională Zero Waste, ONU cere acțiuni urgente: planeta e sufocată de gunoi, iar resursele se epuizează. Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la servicii minime de salubritate. În Europa, România e la coada clasamentului. România reciclează doar 14% din deșeurile municipale, în timp ce media UE trece de 50%.

Cum putem recicla mai mult

Adrian Bîlbă, activist de mediu: „În primul rând, ceea ce s-a făcut până acum este excelent, este foarte bine. Este vorba despre ambalaje, despre prețuri, dar trebuie să încercăm să reciclăm și celelalte surse de deșeuri, care sunt luate de vânt și împrăștiate peste tot. Pe de altă parte, trebuie să găsim soluții prin care să trăim altfel. De exemplu, dimineața să ne luăm ceaiul într-un termos, să nu mai cumpărăm cafea la pahar și, astfel, să reducem consumul de ambalaje. Să încercăm să generăm cât mai puține deșeuri”.

92 de milioane de tone de deșeuri textile sunt produse anual la nivel global. Asta înseamnă că, în fiecare secundă, un camion plin cu haine este aruncat sau incinerat. Deși producția de îmbrăcăminte s-a dublat în ultimele decenii, durata de utilizare a hainelor a scăzut cu 36%, arată organizația.

Recomandări

CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
VREA RUSIA ACORDUL?
JOACĂ LA NOI ÎN TEREN
RENUNȚĂ UK LA TRUPE?
CE SE ALEGE DE UCRAINA
STARMER SPRIJINĂ UCRAINA

Citește și