- Până în prezent, legea a introdus obligația de vaccinare numai pentru personalul medical.
- Autoritățile din Italia discută, însă, despre necesitatea introducerii obligației de vaccinare pentru cei care îngrijesc persoane în vârstă.
- Multe dintre badantele din Europa de Est s-au vaccinat cu Sputnik. Problema este că acest vaccin nu este recunoscut în Italia.
Badantele ar putea rămâne fără loc de muncă dacă nu se vaccinează, scrie Corriere della Serra. Până în prezent, legea a introdus obligația de vaccinare numai pentru personalul medical.
Advertisment
Autoritățile din Italia discută, însă, despre necesitatea introducerii obligației de vaccinare pentru cei care îngrijesc persoane în vârstă, prin prisma faptului că badantele intră în contact cu oameni aflați în categoria de risc. Nu s-au luat, însă, măsuri în acest sens.
Chiar și fără impunerile venite din partea statului privind vaccinarea, femeile care se ocupă de menaj și îngrijitoarele riscă să nu mai fie angajate sau să fie date afară. Decizia poate fi luată chiar de angajator, mai arată sursa citată.
Recomandări
„Problema este delicată, înțelegem și respectăm libertatea de decizie a tuturor cu privire la vaccinare, dar pentru familii reducerea riscului de expunere la boală este crucială. Refuzul de a prezenta permisul verde subminează iremediabil relația de încredere cu angajatul”, spune Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale.
Italia se mai confruntă cu o situație complicată. Multe dintre badantele din Europa de Est s-au vaccinat cu Sputnik. Problema este că acest vaccin nu este recunoscut în Italia. Pe de altă parte, această categorie de angajați cu siguranță nu pot repeta vaccinarea cu serurile recunoscute în țara noastră.
„Nu este clar cum poți să acționezi, cu toate acestea, recomandăm ca oricine a fost vaccinat cu Sputnik să fie considerat imunizat, cu condiția să prezinte un certificat„, spune Zini.
Partenerii noștri