• Masculul de patru metri cântărea 800 de kilograme, cu mult sub greutatea tipică a unei belugă adulte de 1.200 kg.
  • În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent, anunțăm cu tristețe moartea cetaceului, au declarat autoritățile locale din Calvados.
  • Planul fusese de a muta balena subnutrită într-un bazin cu apă sărată.

O balenă beluga bolnavă care s-a rătăcit în râul Sena a murit miercuri în timpul unei încercări de a o readuce în mare, în largul nordului Franței, au anunțat autoritățile.

Scafandrii de salvare au ghidat balena peste noapte într-o plasă înainte ca o macara să o ridice din râu, într-o operațiune care a durat șase ore. Balena a fost apoi transportată într-un camion frigorific în portul Ouistreham din Canalul Mânecii.

În timpul călătoriei, beluga, deja slăbită, a suferit o insuficiență respiratorie și a fost eutanasiată de către veterinari la scurt timp după ce a ajuns la Ouistreham. În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent, anunțăm cu tristețe moartea cetaceului, au declarat autoritățile locale din Calvados.

Recomandări

SCUMPUL MAMII
MACRON LUPTĂ CU FAKE-NEWS PE UCRAINA
„RĂSĂ” AȘA
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
BIDEN FAC ECHIPĂ CU OBAMA ȘI CLINTON

Planul fusese de a muta balena subnutrită într-un bazin cu apă sărată, în speranța că își va recăpăta forțele înainte de a fi transferată în mare, dar era o aventură riscantă.

Masculul de patru metri cântărea 800 de kilograme, cu mult sub greutatea tipică a unei belugă adulte de 1.200 kg, și nu se hrănise de când a fost reperată pentru prima dată în Sena, săptămâna trecută.
Salvatorii cred că era bolnav înainte de a se rătăci pe râu până la 70 km de Paris.

Starea balenei s-a deteriorat în timpul călătoriei pe drum spre coastă. Balena era încă în viață când a ajuns la Ouistreham, dar era slăbită și se chinuia să respire. Grupul de conservare marină Sea Shepherd France, care a fost implicat în operațiunea de salvare, a declarat că lăsarea balenei în Sena ar fi condamnat-o la moarte sigură. Beluga nu poate supraviețui perioade îndelungate în apa caldă și dulce a râurilor.

(Operațiunea) a fost riscantă, dar esențială pentru a da o șansă unui animal altfel condamnat, a adăugat grupul. La sfârșitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în sus pe Sena și a murit din cauze naturale după ce încercările de a o ghida înapoi în mare au eșuat.

În septembrie 2018, o beluga a fost observată în râul Tamisa, la est de Londra, în ceea ce a fost atunci cea mai sudică observație a unei belugă pe țărmurile britanice. Balenele beluga trăiesc de obicei în grupuri în apele arctice sau subarctice.