• Masculul de patru metri cântărea 800 de kilograme, cu mult sub greutatea tipică a unei belugă adulte de 1.200 kg.
  • În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent, anunțăm cu tristețe moartea cetaceului, au declarat autoritățile locale din Calvados.
  • Planul fusese de a muta balena subnutrită într-un bazin cu apă sărată.

O balenă beluga bolnavă care s-a rătăcit în râul Sena a murit miercuri în timpul unei încercări de a o readuce în mare, în largul nordului Franței, au anunțat autoritățile.

Scafandrii de salvare au ghidat balena peste noapte într-o plasă înainte ca o macara să o ridice din râu, într-o operațiune care a durat șase ore. Balena a fost apoi transportată într-un camion frigorific în portul Ouistreham din Canalul Mânecii.

În timpul călătoriei, beluga, deja slăbită, a suferit o insuficiență respiratorie și a fost eutanasiată de către veterinari la scurt timp după ce a ajuns la Ouistreham. În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent, anunțăm cu tristețe moartea cetaceului, au declarat autoritățile locale din Calvados.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Planul fusese de a muta balena subnutrită într-un bazin cu apă sărată, în speranța că își va recăpăta forțele înainte de a fi transferată în mare, dar era o aventură riscantă.

Masculul de patru metri cântărea 800 de kilograme, cu mult sub greutatea tipică a unei belugă adulte de 1.200 kg, și nu se hrănise de când a fost reperată pentru prima dată în Sena, săptămâna trecută.
Salvatorii cred că era bolnav înainte de a se rătăci pe râu până la 70 km de Paris.

Starea balenei s-a deteriorat în timpul călătoriei pe drum spre coastă. Balena era încă în viață când a ajuns la Ouistreham, dar era slăbită și se chinuia să respire. Grupul de conservare marină Sea Shepherd France, care a fost implicat în operațiunea de salvare, a declarat că lăsarea balenei în Sena ar fi condamnat-o la moarte sigură. Beluga nu poate supraviețui perioade îndelungate în apa caldă și dulce a râurilor.

(Operațiunea) a fost riscantă, dar esențială pentru a da o șansă unui animal altfel condamnat, a adăugat grupul. La sfârșitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în sus pe Sena și a murit din cauze naturale după ce încercările de a o ghida înapoi în mare au eșuat.

În septembrie 2018, o beluga a fost observată în râul Tamisa, la est de Londra, în ceea ce a fost atunci cea mai sudică observație a unei belugă pe țărmurile britanice. Balenele beluga trăiesc de obicei în grupuri în apele arctice sau subarctice.