• Baloanele lansate de Coreea de Nord au aterizat în complexul prezidențial din Seul, pentru prima dată într-o zonă interzisă zborurilor.
  • Echipele de intervenție au colectat baloanele; nu au fost identificate riscuri de contaminare sau siguranță.
  • Incidentul survine după escaladarea campaniilor de propagandă între cele două Corei, cu baloane trimise de Nord ca răzbunare pentru pliante și stick-uri USB anti-Pyongyang lansate de activiști sud-coreeni.

Baloane care transportau gunoaie trimise de Coreea de Nord au aterizat în complexul prezidențial al Coreei de Sud din capitala Seul, afirmă oficialii. Este pentru prima dată când biroul liderului sud-coreean, care este o zonă interzisă zborurilor, a fost lovit de baloane lansate de Pyongyang, scrie BBC.

O echipă de intervenție în caz de război chimic, biologic și radiologic a fost trimisă pentru a colecta baloanele, a declarat serviciul prezidențial de securitate. S-a constatat că acestea nu prezintă niciun risc de contaminare sau de siguranță.

Potrivit unui raport de știri publicat de site-ul local de știri Yonhap, armata nu a doborât baloanele deoarece se temea că astfel conținutul lor s-ar putea răspândi și mai mult. Baloanele au aterizat și în alte părți ale Seulului, iar oficialii le-au cerut locuitorilor să evite să le atingă și „să le raporteze la cea mai apropiată unitate militară sau secție de poliție”.

Recomandări

BRAND SAU UNIFORMĂ?
ORBAN CANDIDEAZĂ
SELENA, PUSĂ PE GLUME!
ROSIE A MURIT
CONTROL LA FRONTIERĂ
TRUMP E ATACAT

Șeful Statului Major interarme al Coreei de Sud a declarat pentru Reuters că, în condițiile în care vântul suflă dinspre vest, baloanele îndreptate spre Sud ar putea ateriza în nordul provinciei Gyeonggi, cea mai populată provincie a țării, unde se află capitala.

Ultimul incident are loc la câteva zile după ce armata Coreei de Sud a reacționat la escaladarea lansărilor prin reluarea emisiunilor de propagandă din difuzoare de-a lungul graniței.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au folosit ambele baloane în campaniile lor de propagandă încă din timpul războiului coreean din anii 1950. Lansările s-au intensificat în acest an, cu mii de baloane trimise de Nord peste graniță începând cu luna mai.

Baloanele de miercuri au marcat cea de-a zecea lansare din acest an a Nordului, în ceea ce acesta susține că este o răzbunare pentru baloanele trimise de activiști sud-coreeni. Acestea ar fi conținut pliante anti-Pyongyang, alături de alimente, medicamente, bani și stick-uri USB încărcate cu videoclipuri K-pop și drame.

Citește și