• Economia globală se confruntă cu o „perspectivă sumbră”, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.
  • Cele mai recente prognoze ale organizaţiei sale prezic că creşterea globală va încetini la 4,1% în acest an de la 5,5% cât a fost în 2021.
  • Perspectivele sumbre privind statele sărace ar putea provoca insecuritate globală.

Economia globală se confruntă cu o „perspectivă sumbră”, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass. Cele mai recente prognoze ale organizaţiei sale prezic că creşterea globală va încetini la 4,1% în acest an de la 5,5% cât a fost în 2021. Perspectivele sumbre privind statele sărace ar putea provoca insecuritate globală, informează BBC.

Cele mai recente prognoze ale organizaţiei sale prezic că creşterea globală va încetini la 4,1% în acest an de la 5,5% cât a fost în 2021. Acesta a atribuit încetinirea ameninţărilor virale, a reducerii ajutorului guvernamental şi a unei reveniri iniţiale a diminuării cererii. Dar Malpass a spus că cea mai mare îngrijorare a lui este creşterea inegalităţii globale.

„Problema gravă este inegalitatea care este încorporată în sistem. Perspectivele pentru ţările mai sărace sunt tot mai sumbre. Asta provoacă insecuritate”, a spus el pentru BBC, menţionând că ţările mai sărace sunt deosebit de vulnerabile la pagubele economice cauzate de eforturile de combatere a inflaţiei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Până în 2023, activitatea economică din toate economiile avansate, cum ar fi SUA, zona euro şi Japonia, este probabil să se redreseze după lovitura dată de pandemie, a spus banca. Producţia din ţările în curs de dezvoltare şi emergente este de aşteptat să rămână cu 4% mai mică decât era înainte de COVID.

„Problema cu majorarea ratelor este că îi răneşte pe oamenii care au nevoie de bani cu rată variabilă… şi de obicei sunt afaceri noi, afaceri deţinute de femei, afaceri din ţările în curs de dezvoltare”, a spus domnul Malpass. Separat, Forumul Economic Mondial a avertizat că redresările economice divergente îngreunează colaborarea în provocări globale precum schimbările climatice.

„Extinderea disparităţilor în interiorul şi între ţări nu numai că va face mai dificilă controlarea pandemiei, dar va risca şi să blocheze, dacă nu să inverseze, acţiunile comune împotriva ameninţărilor pe care lumea nu îşi poate permite să le ignore”, a declarat Forumul Economic Mondial în raportul său anual privind riscurile global.