• Bloomberg: Campania Biden a primit 145 de milioane $ în „bani întunecați”
  • Banii întunecați sunt veniți din surse care nu trebuie să-și dezvăluie identitatea
  • Banii întunecați există în politica din SUA deoarece există o portiță în legislație
  • Trump a primit de cinci ori mai puțin bani întunecați decât Joe Biden

Principala promisiune a lui Joe Biden din campania electorală a fost că el nu va fi ca Donald Trump. Chiar în ziua învestirii în funcție, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că noua administrație Biden va fi una transparentă.

Dar potrivit unei analize a Bloomberg, Joe Biden ar trebui să înceapă cu transparența în propria curte. Campania democratului a primit donații de 145 de milioane de dolari în bani întunecați – adică donații a căror urmă a fost ascunsă, ca să nu se știe de la cine au venit. Altfel spus, o zecime din cele 1,5 miliarde de dolari, totalul fondurilor strânse de campania lui Biden, sunt „bani întunecați”.

Prin comparație, echipa Trump a folosit 28,4 milioane de dolari în donații întunecate, de cinci ori mai puțin decât campania Biden. Aceste sume pot exista deoarece există o portiță în legislația americană. O organizație non-profit care are ca principal scop promovarea bunăstării sociale poate cheltui un număr nelimitat de bani pe politică. Doar că „bunăstarea socială” nu este definită precis.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Dar în timp ce foloseau bani anonimi, democrații aveau în programul politic obligația ca orice organizație care cheltuie mai mult de 10.000 de dolari să influențeze alegerile, să se înregistreze și să-și dezvăluie donatorii.

Senatorul Ted Cruz, aliat al lui Trump, a scos asta în evidență aceste diferențe între cuvinte și fapte în Congres: „Cei care vorbesc cu patos despre banii întunecați nu menționează că tabăra lor este finanțată de bani întunecați. Toată marea enervare legată de interesele corporațiilor și de banii întunecați este complet în conflict cu adevărul că acele corporații care cheltuie bani întunecați finanțează democrații”.