• O treime dintre statele membre UE se plâng că nu le vin destule doze de vaccin.
  • Pfizer&BioNTech au două contracte cu UE pentru 600 de milioane de doze anul acesta.
  • Marea Britanie este campioana europeană la vaccinare.

Nu toți europenii sunt mulțumiți. Sunt foarte mulți care vor să se vaccineze repede și există îndoieli privind repartizarea echitabilă a dozelor.

O treime din statele membre se plâng că nu le vin destule doze de vaccin, iar situația a fost motiv de discuție la ultima videoconferință a miniștrilor de sănătate și a fost dezvaluită acum.

Cifrele de livrare folosite de fabricanții de vaccinuri nu se cunosc, dar Germania se lăuda în ianuarie cu 4 milioane de doze la 83 de milioane de oameni, în timp ce România cu o populație de 4 ori mai mică, primește doar 600 de mii de doze și Bulgaria 60 de mii.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În tot acest timp, președintele Comisiei Europene susține un certificat comunitar de vaccinare.

Care sunt pozițiile țărilor membre UE față de acest pașaport de vaccinare

Propunerea grecilor se referă la crearea unui certificat sanitar care să faciliteze călătoriile în special celor care s-au vaccinat. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută această propunere, dar sunt și opinii divergente.

Franța sau România, de pildă, nu vor ca acest document să se transforme într-o formă de discriminare și să limiteze libertatea de circulație a persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid19.

Rămâne de văzut cum va fi așezată această propunere ca să nu încalce drepturi fundamentale, dar țări precum Grecia sau Spania depind enorm de industria turismului și vor ca europenii să se poată deplasa în siguranță, în această vară, spre țările de la Mediterană.

Ce promisiuni de livrare avem de la producătorii de vaccinuri și ce țară europeană stă cel mai bine la capitolul vaccinare în acest moment

Pfizer & BioNTech au două contracte cu UE pentru 600 de milioane de doze anul acesta. 75 de milioane vor fi livrate în al doilea trimestru și canitatea va crește în a doua jumătate a anului. Nu se știe cum se distribuie acum, în primele 3 luni.

Moderna a promis 10 milioane de doze până în Martie, și 35 în al doilea și al treilea trimestru. Alte 80 de milioane vor ajunge în cursul anului, fară o programare clară.

Marea Britanie este campioana europeană la vaccinare. Britanicii au imunizat 2,9 milioane de persoane și peste 400 de mii au primit deja a doua doză de vaccin anti-Covid.

Italia a reușit să administreze 970 de mii de doze, iar printre vaccinații din peninsulă se numără de ieri și Papa Francisc, precum și fostul lider al bisericii catolice Papa Benedict al 16-lea.

Germania se apropie de 900 de mii de vaccinări, iar autoritățile de la Berlin spun că pandemia va fi sub control până la finalul anului.

Guvernul francez remarcă faptul că populația a căpătat mai multă încredere și cifrele au ajuns la 320 de mii, iar din 18 ianuarie vor fi injectați și bolnavii cu boli grave indiferent de vârstă.

Ultima la vaccinare este Olanda, care are aproape 50 de mii de cetățeni imunizați, dar care a început ultima campania cu vaccinul de Pfizer.