BBC: Tancurile și avioanele s-au pus în mișcare la frontiera dintre Israel și Liban. Câmpurile de la câțiva kilometri de graniță se golesc

Aici, pe partea israeliană a frontierei, tancurile și avioanele s-au pus în mișcare, pe măsură ce a început războiul terestru pe care Israelul și Hezbollah l-au evitat timp de aproape două decenii. Câmpurile de la câțiva kilometri de graniță, care ieri erau pline cu zeci de tancuri, se golesc – aproape întreaga forță de luptă de acolo a plecat, iar o coloană de vehicule blindate se pregătea să plece, scrie BBC.

În noaptea de duminică spre luni, elicopterele și avioanele au zburat la joasă înălțime peste această graniță, în zgomotul regulat al artileriei și al exploziilor puternice ocazionale. Hezbollah spune că a tras rachete asupra trupelor israeliene în această dimineață de-a lungul frontierei, la Metula și Avivim, și au existat, de asemenea, câteva interceptări puternice chiar deasupra noastră, puțin mai la sud.

La un punct de control al armatei de lângă Metula, artileria israeliană trăgea încă în această dimineață, în timp ce un grup de soldați aștepta să intre. Armata israeliană spune că forțele sale terestre au trecut granița noaptea trecută într-o incursiune „limitată și direcționată”, dar nu este imediat clar câte unități au fost trimise și unde.

Un oficial de rang înalt din domeniul securității a declarat astăzi că operațiunile au fost „de o amploare foarte limitată” și a precizat că în prezent „nu au avut loc ciocniri”.

Atunci când a fost întrebat cât de mult au pătruns forțele israeliene în Liban, acesta a refuzat să precizeze, dar a spus că au fost „foarte aproape, la distanță de mers pe jos – nu foarte departe” și că cifrele implicate nu au fost cele ale unei mari invazii terestre, ci ceva mai limitat.

Israelul afirmă că scopul său este de a distruge infrastructura Hezbollah de-a lungul frontierei, despre care spune că reprezintă o amenințare iminentă la adresa comunităților israeliene. Dar trimiterea de trupe terestre chiar și pe o distanță scurtă în Liban implică riscuri semnificative pentru armata sa. Hezbollah – bine înarmat cu rachete antitanc și mine – se pregătește de ani de zile să întâlnească forțele israeliene pe acest teren.

Exit mobile version