• Nicu Ștefănuță este singurul europarlamentar independent care a trecut de pragul de 3%.
  • Rezultate parțiale BEC: Alianța PSD/PNL are 48,7% din voturi, nu a trecut pragul de 50%.
  • BEC publică rezultatele cu întârziere, din cauza „provocărilor pentru persoanele implicate”.

Nicu Ștefănuță este singurul și primul candidat independent ales în Parlamentul European. După procesarea a 99,2% din voturile pentru Europarlamentare, Biroul Electoral Central a publicat aseară rezultatele parțiale ale alegerilor.

Cum arată rezultatele la Europarlamentare?

Alianța PSD/PNL are 48,7% din voturi. La exit-pollurile de duminică seara era la 54%, apoi, pe măsură ce au început să vină rezultatele a scăzut și nu mai trece de pragul de 50%, așa cum se mândreau liderii coaliției. Spuneau că cifra 5 în fața rezultatului este semnul stabilității. Trimite la Bruxells 20 de europdeputați, 11 de la PSD, cu Mihai Tudose în frunte, și 9 de la PNL.

Pe locul al doilea este AUR, cu 14,95%, care va avea 6 europedeputați, coordonați de Cristian Terheș, recuperate de la Partidul Țărănist și care este la al doilea mandat. Alianța Dreapta Unită, cu 8,61%, are trei eurodeputați – Dan Barna și Vlad Voiculescu de la USR și Eugen Tomac de la PMP.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Forța Dreptei a lui Luodvic Orban nu a prins loc. UDMR a avut cel mai bun scor de până acum, 6,53% și două mandate. Tot două mandate, pentru Diana Șoșoacă și Luis Lazarus are și SOS România.

Vorbind despre performanțele celor 4 candidați independenți, doar Nicu Ștefănuță a trecut de pragul de trei la sută. Vlad Gheorge nu a fost nici el foarte departe, a avut 2,46%, iar în ceea ce-i privește pe Silvestru Șoșoacă și Marinela Pârvănescu, se pare că, din momentul în care au semnat listele de susținere și până la vot alegătorii lor s-au răzgândit, nu au strand nici câte 100.000 de voturi.

Ce alte rezultate mai avem și de ce au venit atât de târziu?

Explicația oficială este că fluxul de verificare a proceselor verbale a presupus un circuit diferit pentru validare, ceea ce a dus la „diverse provocări pentru toate persoanele implicate”. De altfel, aseară în mai multe județe, inclusiv la sectorul 1, a fost întreruptă procedura de procesarea proceselor verbale, iar sacii cu voturi au fost păziți, peste noapte, de jandarmi. Președinții secțiilor de votare nu au mai rezistat, pur și simplu, după mai bine de 40 de ore în care au lucrat. De aceea nu avem rezultate oficiale nici pentru consiliile județene, nici pentru primari.

Pentru primari știm însă cum s-au distribuit voturile pe partide, la procesarea a 88,6% din secții. PSD avea 41,45%, PNL, 33,48%, AUR, 5,88%, UDMR, 5,47%, ADU, 2,62%, iar candidații independenți 2,10%. În ceea ce privește consiliile locale, după procesarea a 86% din secții, PSD are 38,5% din voturi, PNL, 30,19%, AUR, 8,9%, UDMR, 6,38%, iar ADU, 2,7%.

Citește și