• BEC a stabilit că persoanele propuse pe listele partidelor care acceptă candidatura nu sunt considerate candidați independenți.
  • PNL susține că legislația interzice persoanelor fără adeziune la un partid să candideze pe listele acestuia, invocând un precedent din 2004.
  • PNL a depus un proiect legislativ care ar permite președintelui României să candideze ca independent în ultimele trei luni ale mandatului.

Biroul Electoral Central (BEC) a emis vineri o hotărâre în urma solicitării PNL, clarificând că o persoană propusă pe lista unui partid sau alianță politică, care acceptă candidatura, nu este considerată candidat independent, indiferent dacă este membru al formațiunii respective sau nu.

BEC subliniază că „o persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianță politică și acceptă candidatura nu este candidat independent”. Această decizie a fost luată la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunțat că va finaliza mandatul de președinte și nu intenționează să candideze la alegerile parlamentare.

PNL a argumentat că legislația actuală, în special Legea nr. 208/2015, interzice persoanelor fără adeziune la un partid să candideze pe listele acestuia. În adresa trimisă BEC, semnată de Lucian Bode, PNL susține că lista de candidați ar trebui să includă doar persoane care își asumă programul politic al partidului.

Recomandări

SUA AJUTĂ ISRAELUL
ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CE E ÎN TREND?
CINE TE ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI?
CEI 2 S: SEX&SPORT

Partidul a adus în discuție un precedent din 2004, când Ion Iliescu a putut candida pentru Parlament datorită unei modificări legislative, avizul Consiliului Legislativ fiind interpretat în mod favorabil atunci. PNL a solicitat BEC să clarifice interpretarea dispozițiilor legale referitoare la noțiunea de „candidat independent”.

În același timp, parlamentarii PNL au propus o modificare legislativă care ar permite președintelui României să candideze ca independent pe listele unui partid în ultimele trei luni de mandat. Proiectul stipulează că, în cazul în care este ales, președintele trebuie să aleagă între calitatea de senator/deputat și cea de președinte.

După ce PSD a anunțat că nu va susține amendamentul, PNL a cerut clarificări de la BEC, precizând că noțiunea de candidat independent se referă la persoanele care se autopropun și nu la cele care sunt incluse pe listele unui partid.

Citește și