BEC va renumăra voturile din Turul I până pe 1 decembrie, ora 22:00. Ciolacu și-a anunțat retragerea din cursă, chiar dacă trece pe locul 2

Biroul Electoral Central va renumăra voturile din turul întâi până duminică, seara nu până azi la 14, așa cu i-a cerut CCR. La ora 22 duminică trebuie trimiste electronic procesele verbale, peste 20.000 în format electronic, iar până pe 3 decembrie, ora 16, trebuie să ajungă și versiunile originale ale proceselor verbale. Oricare va fi rezultatul, chiar dacă va trece pe locul al doilea după renumărare, Marcel Ciolacu anunță că se retrage din cursă.

Pe 8 decembrie trebuia să avem turul al doilea al prezidențialelor. Mai este posibil?

Nu mai este posibil. Legea spune că turul al doilea este organizat în a doua duminică după care CCR a validat primul tur al alegerilor. Ca să aibă loc turul 2 pe 8 decembrie, azi trebuia să avem decizia. Dacă, totuși, luni sau săptămâna viitoare, CCR validează turul întâi, turul 2 ar putea avea loc pe 15 decembrie. Dacă nu îl validează, se va repeta, și cel mai probabil vom avea alegeri până la sfârșitul anului, turul al doilea ar avea loc pe 29 decembrie. Mandatul lui Klaus Iohannis expiră de 21 decembrie, deci o săptămână cel puțin ar trebui să fie înlocuit.

Este o situație incertă și în ceea ce privește procesul de renumărare, România nu s-a mai confruntat cu așa ceva până acum. BEC a transmis că nu va permite observatori independenți, iar renumărarea nu va fi filmată, vor participa doar membrii birourilor electorale, împreună cu personalul tehnic auxiliar și statisticienii. Buletinele de vot sunt în saci în cele 42 de circumscripții electorale, o parte dintre cele din diaspora sunt în drum spre casă. Vor fi numărate și voturile din sacii care au fost rupți înainte de decizia oficială a Biroului Electoral Central. Sunt și întrebări legate de cei care renumără voturile, cum vor reuși asa, în condițiile în care duminică participă și la alegerile parlamentare. În principiu, sunt aceleași echipe. Sunt de numărat apropape 9 milioane și jumătate de voturi, din peste 20.000 de secții de votare. Elena Lasconi anunță că va contesta decizia CCR.

A venit și anunțul lui Marcel Ciolacu. De ce s-a supărat?

Ar fi fost posibil ca Marcel Ciolacu să treacă pe locul al doilea. Îl despart doar 2370 de voturi de Elena Lasconi. Și sunt suspiciuni că au fost erori la completarea proceselor verbale cu rezultatele, voturile pentru Ludovic Orban ar fi fost trecute la Elena Lasconi. Sunt aproape 9.000 de secții unde Orban nu a avut niciun vot. Revenind la președintele PSD, a avut și el o noapte agitată. După ce a anunțat că se retrage din cursă, a re-editat postarea cu precizări: „Eu sunt aici să lupt, nu îmi trebuie locul 2 la masa verde. Cu toții avem nevoie de adevăr!”, a scris Ciolacu, care a cerut să fie aprobată participarea observatorilor la alegeri.

Cât despre Călin Georgescu, el are cu 347.000 mai multe voturi decât Elena Lasconi, nimic nu se va schimba pentru el. A transmis și el un mesaj pe rețelele sociale aseară, de calm și reținere: „Instituțiile statului creează din echilibru o instabilitate și din pace creează furie. Nu putem permite ca poporul nostru să fie veșnic aservit manipulărilor unor instituții care conduc poporul, dar care în fapt, la rândul lor, nu sunt conduse de popor! Drag popor credeți doar în voi și calea spre lumină este în fața voastră.

Negarea de care instituțiile dau dovadă cu privire la decizia poporului român este o formă a instituțiilor de protecție, dar este doar una de moment. Acceptarea este singura cale necesară pentru pace și stabilitate. Instituțiile statului creează din echilibru o instabilitate și din pace creează furie. Nu putem permite ca poporul nostru să fie veșnic aservit manipulărilor unor instituții care conduc poporul, dar care în fapt, la rândul lor, nu sunt conduse de popor! Realitatea în care ne aflăm spune însă contrariul a tot ceea ce speră ei că mai pot induce acestui popor flămând de propria libertate și putere decizională”.

Este evident că BEC vrea să creeze confuzie și haos. Renumărarea voturilor, decisă fără niciun fel de explicație din partea CCR, fără un sistem clar de transparență, fără participarea observatorilor independenți, nu face decât să demonstreze disperarea celor care vor să fraudeze procesul democratic.

Exit mobile version