• Belarus va achiziționa armament în valoare de mai bine de 1 mld.$ de la ruși.
  • Pe listă sunt 10 avioane, zeci de elicoptere și sisteme aeriene S-400.
  • Lukașenko a făcut anunțul în cadrul exercițiului militar Zapad-2021.
  • Polonia deja a declarat stare de urgență la granița cu Belarus.
  • Lukașenko deja a fost pe 9 septembrie la Kremlin să se vadă cu Putin.

Belarus va achiziționa armament rusesc în valoare de peste 1 miliard de dolari. Președintele bielorus, Aleksandr Lukașenko se declară mulțumit de propunerea Rusiei. Pe lista de armament care va fi primit până în 2025 se află 10 avioane, zeci de elicoptere Tor-M2 și sisteme aeropurtate S-400.

Este un moment în care presiunea rusă asupra Belarusului este foarte mare. Lukașenko a fost în vizită la Moscova chiar pe 9 septembrie, înainte de declanșarea formală a acestui exercițiu.

Astăzi, mâine, poimâine este un vârf al exercițiilor, în care Rusia va arăta un pic mai multă putere militară decât ne-am fi așteptat. Și este o strângere caldă, prietenească, tovărășească sau, dacă vrei, din partea unui frate mai mare.

Exercițiul Zapad-2021 s-a desfășurat pe o suprafață de peste 2.000 de kilometri pătrați. Au participat 200.000 de militari, dintre care 2.500 de trupe erau ale armatei Rusiei.

Cea mai impresionantă parte a momentului a fost, însă, parașutarea pe timp de noapte a peste 600 de soldați și 30 de vehicule blindate, în zone cu altitudini variabile.