• Alexander Lukaşenko susţine că „puterile străine“ au trimis trupe la frontiera ţării.
  • NATO neagă şi spune că afirmaţia președintelui Belarusului este lipsită de fond.
  • Protestele au continuat sâmbătă, pe străzile din Minsk, în urma rezultatului alegerilor de acum două săptămâni.

Afirmația preşedintelui Belarusului, Alexander Lukaşenko, cum că „puterile străine“ au trimis trupe la frontiera ţării este lipsită de fond, afirmă NATO, care neagă acest lucru, scrie BBC. Mai exact, NATO spune că organizaţia nu reprezintă „nicio amenintare pentru Belarus şi nicio alta ţară şi nu are nicio trupă militară în regiune. Poziția noastră este strict defensivă“.

Îmbrăcat în uniformă militară, Lukaşenko a precizat că a ridicat gradul de alertă militară şi i-a ordonat ministrului Apărării să ia „măsurile cele mai stricte“ pentru a apăra integritatea teritorială a ţării.

Protestele au continuat sâmbătă, pe străzile din Minsk, în urma rezultatului alegerilor care s-au desfăşurat în urmă cu două săptămâni şi pe care Lukaşenko le-a câştigat obținând 80% din voturi. După cum știi, demonstranţii cer ca preşedintele să plece. 

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Liderul care a condus Belarusul timp de 26 de ani susține că blocul NATO a încercat să divizeze ţara şi să aducă un nou preşedinte la Minsk. Totodată, a mai spus că trupele din Polonia şi Lituania se pregătesc să îşi mute forţele armate spre graniţa de vest a ţării. „Acestea amplifică situaţia din ţara noastră, încearcă să răstoarne regimul“, a spus Lukaşenko.

Iată reacțiile:

„Regimul încearcă cu orice preț să elimine din atenţia societății problemele interne din Belarus cu declaraţii total lipsite de fundament, despre ameninţări externe imaginare“, a spus preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Şi Polonia a respins acuzaţia. „Polonia nu are o astfel de intenţie“, a precizat un purtător de cuvânt al preşedintelui polonez.