• Aplicația de partajare video deținută de chinezi va fi interzisă temporar de pe dispozitivele deținute sau plătite de guvernul federal belgian.
  • TikTok este deținută de compania chineză ByteDance, care și-a mutat sediul în Singapore în 2020.
  • Compania a încercat să se distanțeze de rădăcinile sale chinezești, spunând că societatea-mamă este înregistrată în afara Chinei și că este deținută majoritar de investitori instituționali globali.

Belgia interzice TikTok de pe telefoanele guvernamentale din cauza îngrijorărilor legate de securitatea cibernetică, confidențialitate și dezinformare, a declarat vineri premierul țării, reflectând acțiunile recente ale altor autorități din Europa și SUA.

Aplicația de partajare video deținută de chinezi va fi interzisă temporar de pe dispozitivele deținute sau plătite de guvernul federal belgian pentru cel puțin șase luni, potrivit unei postări pe site-ul lui Alexander de Croo.

TikTok a declarat că este dezamăgită de această suspendare, care se bazează pe dezinformări de bază despre compania noastră”. Compania a precizat că este disponibilă să se întâlnească cu oficialii pentru a aborda orice preocupare și pentru a clarifica lucrurile în ceea ce privește concepțiile greșite”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Lupta pentru TikTok face parte dintr-o rivalitate globală mai amplă între China și SUA și aliații săi occidentali pentru supremația tehnologică și economică. De Croo a declarat că interdicția Belgiei s-a bazat pe avertismentele serviciului de securitate de stat și ale centrului său de securitate cibernetică, care au declarat că aplicația ar putea recolta datele utilizatorilor și modifica algoritmii pentru a manipula fluxul de știri și conținutul.

Acestea au avertizat că TikTok ar putea fi obligată să efectueze spionaj pentru Beijing, a spus el. Ne aflăm într-un nou context geopolitic în care influența și supravegherea între state s-au mutat în lumea digitală”, a spus de Croo într-o declarație online. Nu trebuie să fim naivi: TikTok este o companie chineză care astăzi este obligată să coopereze cu serviciile de informații. Aceasta este realitatea. Interzicerea utilizării sale pe dispozitivele serviciilor federale este de bun simț.”

TikTok a precizat că datele utilizatorilor sunt stocate în SUA și Singapore și a subliniat noile măsuri pentru a atenua îngrijorările europene prin stocarea datelor utilizatorilor în centre de date europene. Guvernul chinez nu poate constrânge o altă națiune suverană să furnizeze date stocate pe teritoriul acelei națiuni”, a declarat compania într-un comunicat.