• Sondaje: Partidul Likud, condus de premierul Netanyahu, pe primul loc la scrutinul din Israel
  • Likud este creditat cu cel puţin 31 de locuri în Parlament, iar formaţiunea Yesh Atid cu 18
  • Benjamin Netanyahu are nevoie de o coaliţie pentru a forma guvernul

S-au încheiat alegerile parlamentare din Israel. Partidul Likud, condus de premierul Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc.

Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, formaţiunea premierului în exerciţiu a câştigat între 31 şi 33 dintre cele 120 de locuri ale Parlamentului. Rezultatul i-a făcut pe Netanyahu și susținătorii săi să-şi proclame victoria.

În seara asta am realizat un lucru mare. Am adus Likudul să fie cel mai mare partid din Israel, cu o marjă foarte mare. Statul are nevoie de un guvern stabil. Nu un guvern axat pe lucruri mărunte, pe descalificări personale, pe ambiții. Un guvern stabil pentru statul Israel.”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Totuşi, rezultatul nu oferă garanţia că partidul lui Netanyahu va putea forma viitorul guvern.

Potrivit diverselor proiecţii, o coaliţie de centru-dreapta formată în jurul Likud ar putea obţine 53-54 de locuri în Parlament, majoritatea fiind însă de 61 de locuri.

Astfel, decisivă va fi poziţionarea formaţiunii Yamina, care oscilează în preferinţele politice şi care va obţine şapte-opt mandate.

„Cred că acum trebuie să formăm o coaliţie. Cred că Bennett (n.r.Naftali Bennett), poate chiar Saar (n.r.Gideon Saar), trebuie să vină la Netanyahu să spună – înţelegem rezultatul alegerilor, facem parte din guvernul de dreapta – putem forma cu uşurinţă un guvern şi putem urmări agresiv oportunităţile uriaşe pe care Israel le are în faţă.”, a precizat Nir Barkat, membru al partidului Likud

Scrutinul parlamentar încheiat aseară a fost al patrulea organizat în ultimii doi ani în Israel.