Benjamin Netanyahu, între tribunal și guvern. A fost citat de instanță într-un caz de corupție

  • Benjamin Netanyahu a mers la tribunal în calitate de inculpat într-un caz de corupţie
  • Israelul se confruntă cu un blocaj politic de peste doi ani
  • Netanyahu e premier de 15 ani, cel mai lung mandat din istoria Israelului

Beniamin Netanyahu oscilează între agonie și extaz. În decurs de o oră, premierul israelian s-a prezentat la tribunal în calitate de inculpat și în fața președintelui pentru a cere nominalizarea de viitor șef al guvernului. Șeful statului susține că blocajul politic persistă și după a patra rundă de alegeri în patru ani.

„Președintele Rivlin a declarat următoarele: „Eu nu văd că suntem gata pentru a încredința cuiva mandatul pentru a forma guvernul”. Dacă își menține și rămâne pe această idee, atunci el va ceda mandatul alegerii unei persoane care să constituie guvernul Parlamentului”, a explicat Mario Varga, jurnalist român în Israel.

Și asta nu e singura veste proastă pentru Netanyahu, acuzat de corupție și abuz de funcție.

„Vin și procesele. Este foarte probabil, pentru că am depășit perioada electorală și nu mai vin alegerile, procesele lui Netanyahu să curgă mai departe și să ajungă la concluzii. Și știți foarte bine că justiția israeliană este cunoscută pentru condamnarea politicienilor, e adevărat, nu în timpul în care se află în funcție”, a precizat Iulian Chifu, analist politic.

La fel ca prietenul Donald Trump, Netanyahu a monopolizat atenția tuturor votanților. Premierul a fost așteptat la tribunal atât de susținători, cât și de contestatari.

„Justiția va fi servită, iar democrația va continua. Nu ne vom transforma într-o dictatură.”, spune Izzy, un critic al premierului Netanyahu.

„A salvat poporul evreu și oamenii din Israel. Nu au cum să învingă în fața lui, nu au cum.”, spun susținătorii premierului.