- Putin a invadat Ucraina pentru a pune „oameni decenți” la Kiev, spune Berlusconi din Italia.
- Berlusconi a încercat să-l apere pe Vladimir Putin spunand ca președintele rus a fost „împins” să invadeze Ucraina și a vrut să pună „oameni decenți” la conducerea Kievului.
- Putin al Rusiei este un prieten vechi al lui Berlusconi, iar Liderul italian spune că Putin a avut în vedere un război rapid.
Președintele rus Vladimir Putin a fost „împins” să invadeze Ucraina și a vrut să pună „oameni decenți” la conducerea Kievului, a declarat fostul premier italian Silvio Berlusconi, atrăgând critici dure chiar înainte de alegerile din Italia.
Liderul italian, al cărui partid Forza Italia face parte dintr-o coaliție de dreapta care se așteaptă să câștige alegerile generale de duminică, este un prieten vechi al lui Putin, iar comentariile sale sunt de natură să-i alarmeze pe aliații occidentali.
„Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să vină cu această operațiune specială”, a declarat Berlusconi la televiziunea publică italiană RAI joi seara târziu, folosind formularea oficială rusă pentru război.
Planul inițial al Rusiei era de a cuceri Kievul „într-o săptămână” și de a-l înlocui pe președintele ucrainean ales în mod democratic, Volodimir Zelenski, cu „un guvern de oameni decenți” și de a pleca „într-o altă săptămână”, a spus el.
„Nici măcar nu am înțeles de ce trupele rusești s-au împrăștiat în jurul Ucrainei, în timp ce, în opinia mea, ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, care l-a descris cândva pe Putin ca fiind ca un frate mai mic.
Obiectivele de război declarate de Putin au variat pe parcursul celor șapte luni de război. Inițial, Ucraina a alungat trupele sale din zona Kievului și, mai recent, din părți din nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia. Acum, Putin spune că principalul obiectiv este de a securiza teritoriul din regiunea Donbas, controlată parțial de separatiștii pro-ruși.
Confruntat cu o condamnare pe scară largă din partea adversarilor, Berlusconi a dat vineri o declarație în care a afirmat că opiniile sale au fost „simplificate excesiv”.
„Agresiunea împotriva Ucrainei este nejustificabilă și inacceptabilă, poziția (Forza Italia) este clară. Vom fi întotdeauna alături de UE și NATO”, a declarat el.
„Sunt cuvinte scandaloase și foarte grave”, a comentat liderul Partidului Democrat de centru-stânga, Enrico Letta. „Dacă duminică seară rezultatul va fi favorabil dreptei, cea mai fericită persoană ar fi Putin”, a declarat Letta la radio RAI. Liderul centrist Carlo Calenda, un alt concurent electoral, a declarat la Radio24: „Ieri, Berlusconi a vorbit ca un general Putin. Este total revoltător”.
Doi institutori de sondaje cu care a vorbit Reuters au minimalizat sugestiile că declarațiile controversate au fost determinate de calcule electorale.
„Acest tip de remarci schimbă foarte puține voturi, oamenii nu sunt foarte interesați de politica externă”, a declarat Renato Mannheimer, șeful agenției de sondaje Eumetra. „Cred că a lăsat să scape ceva în care crede, dar pe care nu a vrut să îl spună cu voce tare”, a declarat Antonio Noto, șeful Noto Sondaggi.
Sub conducerea premierului demisionar Mario Draghi, Italia a fost un susținător fervent al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei. Giorgia Meloni de la formațiunea de extremă-dreapta Frații Italiei, nominalizată ca viitor premier, a promis că își va menține această poziție, dar aliații ei, Berlusconi și Matteo Salvini de la Liga, au fost mai ambițioși.
Berlusconi a declarat joi că decizia Moscovei de a invada a fost luată în urma unui apel al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, care i-ar fi spus lui Putin: „Te rog să ne aperi, pentru că dacă nu ne aperi, nu știm unde am putea ajunge”.
Vineri au început voturile în patru regiuni ucrainene deținute în cea mai mare parte de forțele rusești, inclusiv de separatiști, începutul unui plan al lui Putin de a anexa o mare parte din Ucraina.