Biden a discutat despre Ucraina cu Olaf Scholz: „Stabilitatea Europei depinde de cooperarea SUA-Germania”

Stabilitatea în Europa și în întreaga lume depinde de o cooperare strânsă între Germania și Statele
Unite, a declarat președintele american Joe Biden în Germania.

Biden s-a întâlnit cu președintele țării și cu cancelarul Olaf Scholz.

Cu ce este deosebită vizita lui Biden în Germania?

Este deosebită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, da, este adevărat că președinții americani, printre care și Joe Biden, au avut permanent întâlnit cu liderii Germaniei și practic ai tuturor țărilor aliate din Tratatul Nord Atlantic, deci țările europene, dar aceste vizite au fost mai ales la conferințe și la summit-uri. Vizite bilaterale nu prea au fost.

Ultima dată, acum opt ani, a venit într-o vizită bilaterală în Germania un președinte american și iată acum Joe Biden. De altfel, lui Joe Biden i s-a acordat distincția ordinul de merit de către președintele Germaniei. În argumentație s-a menționat că această distinție, ordinul de merit, s-a acordat pentru dedicarea timp de decenii pentru Alianța Nord Atlantică, a leadership-ului politic deosebit în Europa, într-un moment deosebit de riscant și de periculos și pentru decența, sinceritatea și pentru dedicarea morală pentru cauza Nord Atlantică, deci aceasta a fost argumentarea. 

De altfel, în 1994 s-a acordat ultima dată de către Germania acest ordin de merit și anume lui George W. Bush, deci tot un președinte, nu tot, unui președinte republican. Aici trebuie făcută conexiunea cu posibilitatea ca Donald Trump să revină la conducerea Statelor Unite, un alt președinte republican în cazul acesta, dacă va fi votat bineînțeles, și acest lucru trezește mai multe îngrijorări printre aliații europeni.

În primul rând, pe plan comercial, Donald Trump a impus data trecută, când a fost deja președinte, taxe pe importul din Europa, respectiv Germania, și a anunțat de mai multe ori că se pregătește să o facă și în următorul mandat prezidențial, dacă va fi ales. 

Pe de altă parte, poziția sa față de Alianța Nord-Atlantică, la fel, este una nu foarte bine conturată.

În afară de faptul că cere tot timpul această alocare pentru apărare de 2% din PIB fiecărei țări membre NATO, nu este clar dacă Trump va fi în totalitate și fără rezerve angajat pe lângă cauza Alianței Nord-Atlantice. 

Ce au discutat cele două părți despre Ucraina?

Subiectul Ucrainei a fost discutat și cu președintele Steinmeier, și cu cancelarul Olaf Scholz. 

Olaf Scholz a subliniat că Germania va acorda în continuare întreg sprijinul Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie. Aici este un nou mesaj către Donald Trump, care se opune, sau cel puțin vrea să reconfigureze complet sprijinul financiar și militar acordat Ucrainei.

El a pus la îndoială de mai multe ori faptul că Ucraina ar trebui sprijinită în războiul cu Rusia. Deci iată că și acest mesaj al lui Olaf Scholz este adresat nu atât lui Joe Biden, care bineînțeles este dedicat cauzei Ucrainei, dar mai ales, într-o eventuală posibilitate, lui Donald Trump. 

Exit mobile version