Biden a semnat 10 ordine executive ca parte a planului „de război” împotriva Covid. Ce prevăd noile măsuri adoptate

Joe-Biden-semnând-primele-decizii Sursă: Profimedia
  • Joe Biden a lansat o „mobilizare ca în timp de război” împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus.
  • Spre deosebire de predecesorul său, Biden vrea ca autoritatea federală să coordoneze măsurile la nivelul întregii țări.
  • Măsurile vizează accelerarea vaccinării și mărirea producției de articole esențiale.
  • Se dorește ca în luna următoare să fie create 100 centre de vaccinare, pentru a fi posibilă redeschiderea școlilor în termen de 100 de zile.

La o zi după ce a fost învestit președinte, Joe Biden a semnat zece ordine executive pentru a intensifica lupta împotriva Covid, care a devastat SUA, scrie BBC.

Va fi folosită legislația de urgență pentru accelerarea vaccinării și mărirea producției de articole esențiale, cum ar fi măștile.

Biden a spus că „măsurile practice îndrăznețe”, pe care le adoptă, nu vor fi ușoare și că situația s-ar putea înrăutăți înainte ca măsurile luate la nivel național să dea rezultate, adăugând că se așteaptă ca numărul morților să ajungă la jumătate de milion până luna viitoare. Acesta este un „angajament pe timp de război”, a spus el, făcând apel la unitate.

Spre deosebire de fostul președinte, Donald Trump, care dădea libertate diferitelor state pentru a-și decide propria strategie, Biden propune o strategie națională.

Accelerarea vaccinării și îmbunătățirea accesului la testare

Despre lansarea vaccinului a spus că a fost „până acum un eșec sumbru”, și a descris planul său pentru 100 de milioane de vaccinări în primele 100 de zile ale mandatului său, ca pe „una dintre cele mai mari provocări operaționale pe care națiunea noastră și le-a asumat vreodată”.

Scopul este redeschiderea majorității școlilor în condiții de siguranță în termen de 100 de zile. Se vor crea centre de vaccinare comunitare și pe stadioane, obiectivul fiind crearea, în luna următoare, a 100 de astfel de centre.

Pentru a accelera fabricarea și aprovizionarea cu vaccinuri și echipamente de protecție, Biden va invoca un act din epoca Războiului Rece, care îi conferă președintelui puterea de a extinde producția industrială de materiale sau produse cheie din motive de securitate națională și din alte motive. Și Trump a folosit același act legislativ anul trecut, pentru a mări producția de articole lipsă.

De asemenea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) vor lansa un program federal, prin care vaccinurile vor fi disponibile în farmaciile locale.

Ordinul vizează, de asemenea, mărirea forței de muncă în domeniul sănătății publice, îmbunătățirea testării pentru COVID-19 în școli și asigurarea accesului la teste pentru comunitățile de culoare.

Colaborarea cu experții

Biden a promis, de asemenea, transparență în privința obstacolelor și libertatea oamenilor de știință de a lucra neîngrădiți de interferențe politice.

Ulterior, consilierul medical șef Anthony Fauci a spus că modul în care Biden colaborează cu oamenii de știință conferă „un sentiment eliberator”, adăugând că în timpul lui Trump, „nu simțeai că poți spune ceva și că nu vor fi repercusiuni”.

SUA sunt țara cea mai afectată de coronavirus din lume, cu peste 406.000 de vieți pierdute și aproape 24,5 milioane de infectări, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Până în prezent în SUA, care au o populație de 300 de milioane de oameni, au fost administrate aproximativ 16,5 milioane de vaccinuri de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Purtarea măștilor în avioane, pe trenuri și în autobuze

Călătorii veniți din alte țări va trebui să aibă un test negativ înainte de a pleca spre SUA și de a se auto-carantina timp de 14 zile după sosirea lor.

Pe lângă regulile deja anunțate, privind purtarea măștilor și distanțarea socială pe toate proprietățile guvernului federal, acoperirea feței va deveni obligatorie în aeroporturi și în multe avioane, trenuri și autobuze.

O altă deosebire față de politica adoptată de Trump este faptul că SUA se vor alătura schemei Covax, concepute pentru a livra vaccinuri Covid țărilor sărace, după cum a declarat dr. Fauci. De asemenea, el a subliniat că SUA vor continua să ofere finanțare OMS.