- La începutul lunii octombrie, grupul de producători de petrol OPEC și partenerii săi aliați au anunțat cea mai mare reducere a ofertei din 2020 până în prezent.
- Washingtonul consideră această măsură ca fiind o jignire din partea aliatului Arabia Saudită și o manifestare flagrantă de a se poziționa de partea Moscovei.
- Mulți politicieni americani nu mai au de mult răbdare cu natura relației dintre SUA și Arabia Saudită, mai ales că importurile americane de petrol saudit s-au redus de-a lungul anilor.
Președintele Joe Biden este supărat pe Arabia Saudită pentru decizia acesteia de a reduce producția de petrol împreună cu aliații săi din OPEC, împotriva dorinței SUA, și nu a făcut un secret din acest lucru.
Advertisment
În condițiile în care economia globală este pe muchie de cuțit și prețurile energiei sunt ridicate, Washingtonul consideră că măsura regatului – luată în coordonare cu Rusia și alte state producătoare de petrol – este o jignire și o manifestare flagrantă de a se poziționa de partea Moscovei.
La începutul lunii octombrie, grupul producătorilor de petrol a anunțat cea mai mare reducere a ofertei din 2020 până în prezent, în valoare de 2 milioane de barili pe zi începând din noiembrie, despre care membrii săi spun că este menită să stimuleze o redresare a prețurilor la țiței pentru a contracara o potențială scădere a cererii.
Recomandări
Pentru aceasta, Biden a declarat marți, într-un interviu acordat CNN, că vor exista „consecințe”. El nu a intrat în detalii suplimentare cu privire la care ar putea fi aceste consecințe.
Dar care sunt opțiunile administrației Biden și care ar putea să se întoarcă împotriva lor?
Relația dintre Arabia Saudită și SUA a fost fondată, în linii mari, pe principiul energiei pentru securitate. Începând cu anii 1940, Washingtonul a furnizat Arabiei Saudite miliarde de dolari în ajutor militar și de securitate. Dar în ultimii ani, și în special de când administrația Obama a început să facă progrese diplomatice cu Iranul, Riadul simte că angajamentul SUA față de securitatea sa a scăzut.
„Adevărul este că, de aproape 10 ani, nici una dintre părți nu și-a respectat partea lor de înțelegere”, a declarat Michael Stephens, membru asociat la Royal United Services Institute din Londra, pentru CNBC.
„Și ceea ce vedeți, cred, sunt fracturi permanente în relația care se bazează pe faptul că nici una dintre părți nu vede cu adevărat atât de multe beneficii strategice în cealaltă ca acum 20 de ani”, a spus Stephens, adăugând că reducerea producției de petrol a Arabiei Saudite din partea OPEC „reflectă acest lucru”.
Printre potențialele „consecințe” pe care Washingtonul le poate pune în aplicare se numără tăierea sprijinului său militar pentru regatul saudit și urmărirea OPEC cu ajutorul legilor americane.
Consecințe pentru SUA – și pentru prețul țițeiului
Decizia OPEC+ – care constituie OPEC și aliații săi din afara OPEC, precum Rusia – de a-și reduce producția „subliniază măsura în care administrația Biden și-a pierdut capacitatea de a influența politica saudită a OPEC+”, a declarat Torbjorn Soltvedt, analist principal pentru regiunea MENA la firma de informații privind riscurile Verisk Maplecroft.
„Casa Albă are puține opțiuni bune, în pofida avertismentului lui Biden cu privire la consecințele după reducere”, a spus el, menționând amenințările parlamentarilor americani privind legislația antitrust și retragerea activelor militare americane din Arabia Saudită. Deși ambele căi de acțiune ar trimite un mesaj clar, acest lucru s-ar putea întoarce împotriva SUA și a prețurilor la țiței.
„Ambele opțiuni ar amenința să rupă relațiile deja tensionate, ceea ce, la rândul său, ar exercita o presiune și mai mare asupra prețurilor la petrol și carburanți”, a declarat Soltvedt.
„Pe scurt, o rupere a relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită ar însemna o primă de risc mai mare pentru Orientul Mijlociu pe piața globală a petrolului și prețuri mai mari la petrol și carburanți”, a explicat el. „Acesta este opusul a ceea ce Casa Albă încearcă să obțină înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie”.
Mai multe state membre au fost deja cu mult sub plafoanele lor individuale de producție, iar Irakul, de exemplu, a indicat că va produce mai mult decât cota care i-a fost atribuită. Cu toate acestea, mulți politicieni americani nu mai au de mult răbdare cu natura relației dintre SUA și Arabia Saudită, mai ales că importurile americane de petrol saudit s-au redus de-a lungul anilor, iar peste 80% din exporturile de țiței din Orientul Mijlociu merg acum către Asia.
Acest lucru a făcut ca un număr tot mai mare de legislatori americani să se întrebe „de ce ar trebui ca marina americană să subscrie la securitatea exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu, când aceste barili se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Est și nu spre Vest”, a spus Soltvedt.
Partenerii noștri