• Președintele SUA, Joe Biden, afirmă că Washingtonul nu va recunoaște niciodată” referendumurile din republicile Donbass și alte două regiuni din Ucraina.
  • Biden a amenințat că SUA și aliații săi vor încerca să impună costuri economice severe” Rusiei din cauza acestor voturi.
  • În mai multe regiuni din Ucraina se votează în cea de-a doua zi a referendumului în care locuitorii vor decide dacă vor să se alăture Federației Ruse.

Președintele SUA, Joe Biden, afirmă că Washingtonul nu va recunoaște niciodată” referendumurile din republicile Donbass și alte două regiuni din Ucraina. Biden a amenințat că SUA și aliații săi vor încerca să impună costuri economice severe” Rusiei din cauza acestor voturi.

În mai multe regiuni din Ucraina se votează în cea de-a doua zi a referendumului în care locuitorii vor decide dacă vor să se alăture Federației Ruse. Moscova a început referendumul vineri în zonele estice Donețk și Lugansk, precum și în Kherson și Zaporojie, în sud.

Agențiile de presă rusești au declarat că prezența la vot în prima zi a fost între 15 și 24%, în funcție de regiune. Funcționarii electorali, însoțiți de ofițeri de poliție, au dus buletinele de vot la domiciliu și au înființat secții de votare mobile din motive de siguranță. Votarea se va încheia marți.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Vineri, Biden a condamnat referendumurile privind aderarea la Rusia ca fiind o farsă”. Acestea sunt un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând flagrant dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite”, se arată în declarația sa.

Președintele SUA a promis să lucreze cu aliații și partenerii noștri pentru a impune Rusiei costuri economice suplimentare rapide și severe”. El a adăugat că SUA vor continua să sprijine poporul ucrainean și să îi ofere asistență de securitate” pentru a lupta împotriva trupelor rusești.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova intenționează să încorporeze aceste regiuni în Federația Rusă. Întrebat cât va dura procesul de recunoaștere, Peskov a spus că este convins că va fi destul de rapid”.

La Moscova au fost amenajate secții de votare și pentru rezidenții acestor regiuni care locuiesc în prezent în Rusia. Referendumul a fost organizat după ce Kievul a recucerit părți mari din nord-estul țării într-o contraofensivă la începutul acestei luni.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Moscova va ține cont de voința locuitorilor. Referendumul urmează ordinului său de mobilizare militară parțială, care ar putea adăuga până la 300.000 de recruți ruși pe câmpul de luptă din Ucraina.

Într-un discurs rostit sâmbătă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat Occidentul pentru teama grotescă” de Rusia. Lavrov a apărat, de asemenea, un referendum în zonele estice ale Ucrainei, în care locuitorii sunt întrebați dacă doresc să se alăture Federației Ruse. El a spus că oamenii din acele zone revendică pământuri unde strămoșii lor trăiesc de sute de ani”.

Occidentul face acum o criză de nervi” cu privire la referendum, a spus el. Statele Unite și aliații săi occidentali au amenințat că vor impune sancțiuni suplimentare Rusiei. Președintele Joe Biden a catalogat scrutinul drept un simulacru – un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând flagrant dreptul internațional”.