• Președintele Biden are în vedere trimiterea câtorva mii de soldați americani, împreună cu nave de război și avioane, în țările aliate NATO situate în țările baltice.
  • În timpul unei întâlniri la Camp David, în weekend, oficialii Pentagonului i-au prezentat președintelui Biden diverse opțiuni.
  • Opțiunile ar însemna ca puterea militară americană să se apropie cu un pas mai mult de granița cu Rusia.
  • Printre strategiile luate în considerare, între 1.000 și 5.000 de soldați ar putea fi mutați în țări din Europa de Est.

Președintele Biden ia în considerare trimiterea a 5.000 de soldați americani, precum și a unor nave de război și avioane, către aliații NATO din țările baltice și din Europa de Est, o extindere a implicării militare americane pe fondul temerilor tot mai mari privind o incursiune rusă în Ucraina, potrivit unor oficiali ai administrației.

Această mișcare ar însemna o schimbare majoră pentru administrația Biden, care până de curând a adoptat o poziție reținută față de Ucraina, de teamă să nu provoace Rusia să invadeze. Dar, pe măsură ce președintele Vladimir V. Putin și-a intensificat acțiunile amenințătoare la adresa Ucrainei, iar discuțiile dintre oficialii americani și ruși nu au reușit să-l descurajeze, administrația se îndepărtează acum de strategia de a nu provoca, informează New York Times.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc sâmbătă la Camp David, reședința prezidențială din Maryland, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat președintelui Joe Biden mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de pragul lui Vladimir Putin, au declarat oficialii administrației. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de soldați în țările din Europa de Est, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Se așteaptă ca președintele Joe Biden să ia o decizie chiar în această săptămână. El analizează consolidarea în condițiile în care Rusia și-a intensificat poziția amenințătoare față de Ucraina, inclusiv prin concentrarea a peste 100.000 de soldați și armament la graniță și prin staționarea de forțe rusești în Belarus. Sâmbătă, Marea Britanie a acuzat Moscova că dezvoltă planuri de instalare a unui lider pro-rus în Ucraina.