• Administraţia preşedintelui Joe Biden a declarat joi că va întări zidul de frontieră SUA-Mexic pentru a opri imigraţia ilegală, continuând politica controversată a fostului preşedinte Donald Trump.
  • Trump este favoritul pentru nominalizarea Partidului Republican ca să-l provoace pe preşedintele Biden în cursa prezidenţială din 2024.
  • Trump a făcut din construirea barierelor de frontieră un principiu central al primei sale campanii pentru preşedinţie cu strigătul de la miting, “Construiţi Zidul”.

Una dintre primele acţiuni ale lui Biden după ce a preluat funcţia în ianuarie 2021 a fost să emită o proclamaţie prin care promitea că “nu se vor mai devia bani ai contribuabililor americani pentru a construi un zid de frontieră” şi o revizuire a tuturor resurselor care fuseseră deja angajate.

Dar administraţia Biden, deşi a declarat că nu se abate de la retorică, va folosi totuşi banii alocaţi în timpul mandatului lui Trump în 2019  pentru a fi cheltuiţi acum, potrivit Reuters.

Secretarul Securităţii Interne, Alejandro Mayorkas, a declarat într-un comunicat că nu există “nicio nouă politică a administraţiei cu privire la zidurile de frontieră. Din prima zi, această administraţie a zis clar că un zid de frontieră nu este răspunsul”.

Recomandări

UNGARIA E OUT
KENNEDY A VORBIT CU TRUMP
TRUMP SCOATE COLȚII LA KAMALA
SPORTIVII ROMÂNI SE PREGĂTESC DE J.O.
PRINȚUL PHILLIP AR FI IMPLICAT ÎN AFACEREA PROFUMO
MARINA SUA ARE PROBLEME DE 132 MLD $

Mayorkas a spus că proiectul de construcţie a fost aprobat în timpul administraţiei anterioare şi legea cere guvernului să folosească fondurile, cu un anunţ făcut anterior în acest an.

,,Am cerut în repetate rânduri Congresului să anuleze aceste fonduri, dar nu a făcut-o şi suntem obligaţi să respectăm legea”, a spus el. Trump, însă, s-a grăbit să revendice victoria.

,,Aşa cum am afirmat adesea, de-a lungul a mii de ani, există doar două lucruri care au funcţionat constant, roţile şi zidurile!”, a spus Trump.

,,Îmi va cere Joe Biden scuze mie şi Americii pentru că a durat atât de mult să se mişte…”.

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a numit măsura lui Biden de a continua construirea barierei drept ,,un pas înapoi” în relaţiile dintre SUA şi Mexic.