• Legăturile dintre SUA și China au scăzut de atunci la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
  • Un oficial de rang înalt al administrației a declarat că întâlnirea urmărește să limiteze deteriorarea legăturilor, dar va fi sinceră cu privire la preocupările SUA, cum ar fi Taiwanul și drepturile omului.
  • Oficialii americani au acuzat ambele țări că au permis programele de rachete și bombe ale Pyongyangului prin faptul că nu au aplicat în mod corespunzător sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele american Joe Biden îl va avertiza pe președintele chinez Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri care va avea loc luni, că urmărirea continuă de către Coreea de Nord a dezvoltării de arme va duce la o prezență militară americană sporită în regiune, a anunțat Casa Albă. Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Coreea de Nord intenționează să reia testele cu bombe nucleare pentru prima dată din 2017 și consideră că China și Rusia au pârghiile necesare pentru a o convinge să nu facă acest lucru.

Biden și Xi urmează să aibă prima lor întâlnire față în față în calitate de lideri naționali în marja unui summit al grupării de țări G20 în insula indoneziană Bali, o stațiune turistică. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Biden îi va spune lui Xi că Coreea de Nord reprezintă o amenințare, nu doar pentru Statele Unite și aliații săi, Coreea de Sud și Japonia, ci și pentru pacea și stabilitatea din întreaga regiune.

Dacă Coreea de Nord continuă să meargă pe acest drum, aceasta va însemna pur și simplu o prezență militară și de securitate americană și mai mare în regiune”, a declarat el reporterilor la bordul Air Force One sâmbătă, în timp ce Biden zbura în Cambodgia pentru întâlniri regionale în weekend.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Și astfel, Republica Populară Chineză este interesată să joace un rol constructiv în limitarea celor mai rele tendințe ale Coreei de Nord”, a adăugat Sullivan, folosind numele oficial al țării.

Dacă aleg să facă acest lucru sau nu, depinde, bineînțeles, de ei.” Sancțiunile internaționale conduse de SUA nu au reușit să oprească programele de înarmare tot mai mari ale Coreei de Nord. Regimul său record de teste de armament din acest an a inclus rachete balistice intercontinentale concepute pentru a ajunge pe continentul american.

Sancțiuni asupra Coreei de Nord

În timp ce China și Rusia au sprijinit sancțiuni mai dure ale Națiunilor Unite după ultimul test nuclear al Coreei de Nord din 2017, în luna mai au opus veto la un efort condus de SUA pentru mai multe sancțiuni ONU din cauza noilor lansări de rachete balistice ale acesteia.

Oficialii americani au acuzat ambele țări că au permis programele de rachete și bombe ale Pyongyangului prin faptul că nu au aplicat în mod corespunzător sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU. Daniel Russel, diplomatul american de rang înalt pentru Asia de Est în timpul mandatului fostului președinte Barack Obama, a declarat recent că China ar putea deveni în cele din urmă un factor de restricție.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Beijingul și-ar simți propria securitate direct amenințată, nu doar de capacitățile Coreei de Nord, ci și de acumularea forțelor americane și ale aliaților pentru a le face față, a declarat el pentru Reuters.

Ne-am putea imagina, și nu mă consolez prea mult cu asta… că la un moment dat capacitatea lui Kim de a escalada va fi împiedicată de propriul interes de securitate națională al Chinei”, a spus el.

Aceasta este o consolare rece. Și asta nu este o strategie, dar este acolo ca un factor”. Cu o zi înainte de întâlnirea cu Xi, Biden va purta discuții cu premierul japonez Fumio Kishida și cu președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol în Cambodgia pentru a discuta despre cum să țină în frâu programul nuclear al Coreei de Nord.