• Liderii Australiei, Indiei, Japoniei și Statelor Unite au întărit măsurile de securitate în Asia prin operațiuni comune de patrulare maritimă.
  • Biden a subliniat importanța grupului Quad în fața provocărilor legate de China.
  • Grupul va colabora și în domeniul tehnologiilor critice și va aborda activitățile Coreei de Nord.

Liderii Australiei, Indiei, Japoniei și Statelor Unite au consolidat măsurile de securitate în apele comerciale din Asia, în cadrul unei întâlniri a grupului Quad, organizată de președintele american Joe Biden, scrie Reuters. Sâmbătă, Biden s-a întâlnit la Delaware cu Prim-ministrul japonez Fumio Kishida, Premierul indian Narendra Modi și Prim-ministrul australian Anthony Albanese, subliniind importanța menținerii Quad-ului, care ocupă un pilon al politicii externe americane. Liderii au anunțat planuri pentru operațiuni comune de patrulare maritimă anul viitor, implicând personal din Australia, Japonia și India pe nave de pază de coastă americană, dar nu au specificat locația activităților.

În timp ce Casa Albă a declarat că Summit-ul Quad nu este îndreptat împotriva niciunei țări, Biden a deschis întâlnirea cu un briefing despre China. Într-o declarație comună, liderii au condamnat „manevrele coercitive și intimidante în Marea Chinei de Sud”, reflectând îngrijorările crescând legat de intențiile Beijingului. Președintele chinez Xi Jinping a denunțat grupul Quad ca o încercare de a înconjura China și de a intensifica tensiunile. Biden a subliniat că Xi Jinping se concentrează pe provocările interne și caută spațiu diplomatic pentru a urmări mai agresiv interesele chineze.

În declarația comună, liderii au condamnat și activitățile Coreei de Nord, inclusiv lansările de rachete balistice și activitatea cibernetică malițioasă. Grupul Quad va intensifica eforturile de furnizare de tehnologii critice în regiunile Pacificului și Asia de Sud-Est, unde competiția cu China este aspră. Lisa Curtis, expert în politică asiatică, a menționat că India, având unele rezervate în privința militarizării Indo-Pacificului, ar putea deveni mai deschisă la cooperarea în domeniul securității în urma acordurilor maritime a Chinei. Biden organizează acest Summit ca parte a eforturilor de consolidare a grupului înainte de încheierea mandatului său, iar Albanese a numit planul de patrulare maritimă al Quad-ului „foarte important” pentru interoperabilitate și cooperare.

Recomandări

CE CREDE BEZOS DESPRE CATTEA LUI LAUREN?
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
BUTLER ȘI HOLLAND FAC ECHIPĂ
VIN INUNDAȚIILE?
CREȘTE NR. MIGRANȚILOR

Citește și