• Joe Biden și Narendra Modi au discutat despre conflictul din Ucraina și despre ceea ce Biden a spus că este o consultare strânsă cu privire la modul de gestionare a efectelor destabilizatoare ale războilui.
  • Întâlnirea lui Biden cu premierul indian nu pare să fi produs un acord asupra petrolului rusesc.
  • Biden și Modi au prezentat un front de colaborare în partea publică a întâlnirii lor.

Convorbirea cu Modi este „constructivă”, potrivit Casei Albe, dar nu s-a ajuns la un acord privind petrolul rusesc.
Joe Biden a făcut eforturi pentru a descuraja India să continue să cumpere petrol din Rusia în timpul convorbirii sale cu premierul Narendra Modi, afirmă Casa Albă, dar nu pare să fi obținut un angajament în acest sens.

În cadrul briefingului de după-amiază pentru reporteri, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a caracterizat o videoconferință „constructivă și productivă” între cei doi lideri, care au discutat despre conflictul din Ucraina și despre dependența continuă a Indiei de țițeiul rusesc.

India a cumpărat milioane de barili de petrol rusesc la preț redus în februarie, în timp ce alte națiuni își intensificau sancțiunile împotriva acestei țări pentru invazia sa în Ucraina, atrăgând critici din partea SUA și a mai multor aliați. „Ceea ce a făcut președintele a fost să precizeze clar care va fi impactul cursului sancțiunilor noastre. Ne așteptăm ca toată lumea să le respecte”, a declarat Psaki.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„India importă doar aproximativ 1-2% din energia sa din Rusia. Am precizat, de asemenea, și președintele a precizat că am fi bucuroși să îi ajutăm să diversifice și acest lucru. De asemenea, președintele a spus clar că nu crede că este în interesul Indiei să accelereze sau să crească importurile de energie rusească, dar și de alte produse de bază”, a adăugat ea, referindu-se probabil la investiția Indiei în sistemele militare rusești de apărare aeriană S-400.

Întrebată dacă Modi și-a luat vreun angajament de a reduce sau elimina achizițiile de petrol rusesc, Psaki a spus: Îl voi lăsa pe premierul Modi și pe indieni să vorbească despre asta.

„A fost o convorbire constructivă, a fost o convorbire productivă. Este o relație care este de o importanță vitală pentru Statele Unite și pentru președinte. Nu aș vedea-o ca pe o convorbire adversă. La baza parteneriatului nostru se află o legătură profundă între popoarele noastre, o familie de prietenie și o valoare comună”, a spus Biden.

„Oamenii din Ucraina suferă un asalt îngrozitor, inclusiv tragicul bombardament într-o gară săptămâna trecută, care a ucis zeci de copii și femei nevinovate și civili care încercau să fugă de violențe. Statele Unite și India vor continua să se consulte îndeaproape cu privire la modul de gestionare a efectelor destabilizatoare ale acestui război rusesc.”

Modi a condamnat uciderea de către Rusia a cetățenilor ucraineni și a declarat că India este „foarte îngrijorată” în legătură cu presupusele atrocități de la Bucea.

„Condamnăm crimele și am cerut o anchetă independentă”, a spus el, adăugând că India a contribuit la efortul global de a trimite ajutor Ucrainei. Am subliniat, de asemenea, importanța securității civililor din Ucraina și a furnizării neîngrădite a asistenței umanitare către aceștia.”