- În ultimele două luni de mandat, Biden încearcă să accelereze ajutoarele pentru Ucraina înainte de preluarea mandatului de către Trump, care ar putea reduce sprijinul american.
- Biden va încerca să obțină aprobarea Congresului pentru continuarea ajutoarelor, în timp ce Ucraina va depinde mai mult de Europa.
- Oricum, orice măsuri luate acum riscă să fie anulate de noua administrație.
Cu mai puțin de două luni până la sfârșitul mandatului său, președintele Joe Biden se confruntă cu presiunea de a asigura livrarea rapidă a ajutoarelor și armamentelor necesare Ucrainei pentru a rezista invaziei rusești. În timp ce administrația încearcă să accelereze transferurile de ajutoare de până la 6 miliarde de dolari și să abordeze cererile Ucrainei pentru armament cu rază lungă de acțiune, avocații Kievului solicită mai mult sprijin financiar înainte ca Donald Trump să preia funcția în ianuarie. Cu toate acestea, există îngrijorări că politica Ucrainei s-ar putea schimba semnificativ sub o administrație Trump, care ar putea reduce sau limita ajutoarele pentru Kiev, având în vedere reticența sa în a sprijini conflictul, scrie The Guardian.
În acest context, Biden se pregătește să se întâlnească cu Trump pentru a discuta continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și pentru a sublinia importanța menținerii acestuia, în ciuda opoziției din rândul republicanilor. În ultimele zile ale mandatului său, Biden va încerca să maximizeze livrările de arme și ajutoare, în special sisteme de apărare antirachetă, dar va lăsa în urmă o politică de securitate care ar putea fi ușor modificată de viitorul președinte. În plus, oficialii americani au recunoscut că, după încheierea mandatului lui Biden, Ucraina va depinde mai mult de sprijinul din partea țărilor europene.
În timp ce administrația Biden se străduiește să maximizeze ajutoarele în aceste ultime săptămâni, există o presiune crescândă asupra acestuia de a face schimbări mai ambițioase, inclusiv ridicarea restricțiilor asupra armamentului cu rază lungă de acțiune. Aceste mișcări ar putea contribui la un sprijin mai eficient pentru Ucraina, dar orice decizie importantă ar putea fi anulată rapid de o administrație Trump, care are o abordare mult mai sceptică față de implicarea în conflictul din Ucraina. De asemenea, unii analiști consideră că orice posibilă negociere între Ucraina și Rusia va depinde de cine va fi la putere după alegerile din Statele Unite, iar perspectiva unui președinte Trump ar putea duce la o poziție mult mai slabă a Kievului pe masa negocierilor.