• Joe Biden a spus că Putin, din cauza războiului început în Ucraina, nu mai are ce să caute în funcția de președinte al Rusiei.
  • Acesta a făcut afirmația în timpul vizitei sale oficiale din Polonia.
  • Președintele Americii a spus că Occidentul a fost unit împotriva lui Putin.

Joe Biden a insistat asupra faptului că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, în urma a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat Biden în faţa unei mulţimi din Varşovia, după ce a condamnat războiul de o lună al lui Putin în Ucraina ca fiind un atac la adresa libertăţii şi a securităţii globale.

Comentariile au escaladat brusc conflictul dintre Moscova şi Occident în legătură cu invazia sa în Ucraina. Un oficial de la Casa Albă a declarat că remarcile nu reprezintă o schimbare în politica Washingtonului, care nu urmăreşte schimbarea regimului în Rusia, potrivit Reuters.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Cu toate acestea, ele au venit într-o zi de escaladare a retoricii, în care Biden l-a catalogat, de asemenea, pe Putin drept „măcelar” în timpul unei întâlniri cu refugiaţii care au fugit din războiul din Ucraina în Capitala Poloniei.

După aceste declarații, Peskov a reacționat, spunând: „Acest lucru nu trebuie să fie decis de domnul Biden. Ar trebui să fie doar o alegere a poporului Federației Ruse”.

„Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, a fost reacția oficială din partea Casei Albe.

Joe Biden a asigurat că NATO nu a vrut să facă Rusiei rău în niciun fel

„Punctul de vedere al preşedintelui a fost că nu i se poate permite lui Putin să îşi exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a declarat oficialul de la Casa Albă. „El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, conform Mediafax.

Sâmbătă, Biden a declarat că Occidentul a fost unit împotriva invaziei Rusiei, dar a adăugat, de asemenea, că NATO este o alianţă de securitate defensivă care nu a urmărit niciodată dispariţia Rusiei.

Discursul lui Biden a fost rostit la Castelul Regal din Varşovia în faţa a sute de aleşi polonezi, studenţi şi personal al ambasadei SUA, mulţi dintre ei ţinând steaguri americane, poloneze şi ucrainene. „Occidentul este acum mai puternic, mai unit decât a fost vreodată”, a spus Biden.

Calificând lupta împotriva lui Vladimir Putin drept o „nouă bătălie pentru libertate”, Biden a spus că dorinţa lui Putin de a avea „putere absolută” este un eşec strategic pentru Rusia şi o provocare directă la adresa păcii europene care a prevalat, în mare parte, după cel de-al Doilea Război Mondial.