Biden intenţionează să discute cu Xi Jinping. SUA ar putea elimina unele tarife vamale impuse de Trump asupra produselor chinezeşti

  • Preşedintele SUA a declarat sâmbătă că intenţionează să vorbească, în curând, cu liderul chinez Xi Jinping, în timp ce se gândeşte dacă să ridice sau nu unele tarife vamale impuse de Trump asupra produselor chinezeşti.
  • Biden nu a spus când ar putea vorbi, dar a sugerat că se apropie de luarea unei decizii cu privire la soarta sancţiunilor economice.
  • „Sunt în curs de a mă decide”, a declarat Biden reporterilor într-un scurt schimb de replici, după o plimbare cu bicicleta în apropierea casei sale de pe plajă din Delaware.

Asistenţii economici şi de securitate naţională sunt în curs de a finaliza o analiză a politicii tarifare americane şi de a face recomandări preşedintelui.

Tarifele impuse sub preşedintele Donald Trump au aplicat o taxă de 25% de miliarde de dolari pe produse chinezeşti. Sancţiunile au fost menite să reducă deficitul comercial al SUA şi să forţeze China să adopte practici mai echitabile, conform AP.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut recent eliminarea unora dintre aceste tarife ca o modalitate de a combate inflaţia în Statele Unite.

Alte persoane din cadrul administraţiei Biden, printre care reprezentantul american pentru comerţ, Katherine Tai, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la relaxarea tarifelor în condiţiile în care China nu şi-a respectat acordurile privind achiziţionarea de produse americane.

Ea a declarat că vede tarifele ca pe „un instrument din setul de instrumente de politică economică”, care ar putea fi luat în considerare, dar alături de „o mulţime de alte instrumente aflate la dispoziţia noastră”.

„Ceea ce este extrem de important pentru noi este să ne asigurăm că această realiniere strategică pe termen mediu, pe care ştim că trebuie să o realizăm, este ceva ce suntem capabili să realizăm şi că nimic din ceea ce facem pe termen scurt nu subminează acest obiectiv mai mare”, a declarat Tai pentru The Associated Press într-un interviu acordat luna trecută.

Autor: Iulian Moșneagu