• Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că Seulul și Washingtonul poartă discuții cu privire la exercițiile care implică mijloace nucleare americane.
  • Comentariile președintelui Yoon vin într-un moment de tensiune crescândă cu Coreea de Nord.
  • Seulul dorește să ia parte la operarea forțelor nucleare americane, a declarat Yoon.

Statele Unite nu discută cu Coreea de Sud despre exerciții nucleare comune, a declarat președintele american Joe Biden, părând să contrazică remarcile omologului său sud-coreean, președintele Yoon Suk-yeol, care a afirmat că Washingtonul și Seulul poartă discuții despre exerciții care implică mijloace nucleare americane.

Președintele sud-coreean a declarat într-un interviu acordat unui ziar că Seulul și Washingtonul purtau discuții privind planificarea și exercițiile comune care implică mijloace nucleare americane pentru a contracara amenințările nucleare ale Coreei de Nord”.

Întrebat luni de reporteri la Casa Albă dacă discută în prezent despre exerciții nucleare comune cu Coreea de Sud, Biden a răspuns: Nu”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Comentariile președintelui Yoon, într-un interviu publicat luni în ziarul Chosun Ilbo, vin într-un moment de tensiune crescândă cu Coreea de Nord, care a testat un număr fără precedent de rachete balistice în 2022 și a promis să contracareze cu fermitate ceea ce consideră a fi o planificare militară a SUA și a Coreei de Sud pentru o posibilă invazie.

Ca răspuns la zornăiturile de sabie ale Coreei de Nord, Yoon a adoptat o poziție din ce în ce mai dură și a cerut pregătirea de război” cu o capacitate copleșitoare”.

Ziarul l-a citat pe Yoon spunând că planificarea și exercițiile comune ar avea ca scop o punere în aplicare mai eficientă a descurajării extinse” a SUA, care se referă la capacitatea armatei americane – în special a forțelor sale nucleare – de a descuraja atacurile asupra aliaților SUA. Pentru a răspunde mai bine la amenințările nucleare ale Coreei de Nord, Seulul dorește să ia parte la operarea forțelor nucleare americane, a declarat Yoon pentru ziar.

Armele nucleare aparțin Statelor Unite, dar planificarea, schimbul de informații, exercițiile și antrenamentele ar trebui să fie efectuate în comun de Coreea de Sud și Statele Unite”, a declarat Yoon, adăugând că Washingtonul este, de asemenea, „destul de pozitiv” în legătură cu această idee.

Marți, secretarul principal pentru afaceri de presă al lui Yoon, Kim Eun-hye, a declarat că Biden a trebuit să spună nu atunci când i s-a adresat o întrebare atât de directă cu privire la un subiect atât de sensibil, potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap.

Când reporterul Reuters l-a întrebat direct dacă se discută despre exerciții nucleare comune, președintele Biden a trebuit, în mod evident, să spună Nu'”, a declarat Kim, potrivit Yonhap.