• Biden spune despre Putin că este un actor rațional care a calculat greșit.
  • Zelenski anticipează un ajutor militar în urma unor solicitări.
  • Loviturile rusești au avariat 10 orașe, potrivit unui oficial de la Kiev.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că se îndoiește că președintele rus Vladimir Putin ar folosi o armă nucleară tactică, în timp ce Ucraina a pledat pentru o creștere rapidă a ajutorului militar occidental pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete asupra orașelor sale. În ultimele săptămâni, Moscova a trecut la anexarea unor noi porțiuni din Ucraina după referendumuri denunțate pe scară largă ca fiind ilegale, a mobilizat sute de mii de ruși pentru a lupta și a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare, alimentând alarma în Occident.

Putin este un „actor rațional care a calculat greșit în mod semnificativ”, a declarat Biden într-un interviu acordat CNN. Întrebat cât de realist crede că ar fi ca Putin să folosească o armă nucleară tactică, Biden a răspuns: „Ei bine, nu cred că o va face”.

Un diplomat european a declarat că NATO ia în considerare convocarea unui summit virtual al alianței pentru a analiza răspunsul său la amenințările nucleare ale Rusiei, anexarea teritoriului ucrainean și mobilizarea de trupe.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

NATO nu a observat nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei în urma amenințărilor, a declarat marți secretarul general Jens Stoltenberg reporterilor la Bruxelles. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se așteaptă miercuri la un răspuns pozitiv din partea aliaților occidentali de la Bruxelles la solicitările sale de creștere rapidă a ajutorului militar, în condițiile în care orașele țării se confruntă cu mai multe atacuri cu rachete rusești.

Zelenski cere mai multe arme

După barajul de rachete rusești de luni, Zelenski a făcut apel marți la liderii Grupului celor șapte națiuni pentru mai multe capacități de apărare aeriană. G7 a promis că va sprijini Kievul „atât timp cât va fi nevoie”. O coaliție condusă de SUA și formată din aproximativ 50 de țări, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, se va reuni miercuri la Bruxelles, în marja unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO.

„Anticipez din partea partenerilor noștri progrese în chestiunile legate de apărarea antiaeriană și antirachetă și acorduri privind noi livrări de diferite arme și muniții vitale pentru noi”, a declarat Zelenski într-un discurs ținut marți seara.

Armata ucraineană a declarat marți seară că loviturile cu rachete rusești au avariat peste 10 orașe, printre care Lvov, Bakhmut, Avdiivka și Zaporojie. Sirenele de raid aerian au răsunat mai devreme în întreaga țară pentru a doua zi.

„În ultimele 24 de ore, ocupanții au recurs din nou la atacuri masive cu rachete – peste 30 de rachete de croazieră, șapte atacuri aeriene și 25 de cazuri de bombardamente”, au declarat forțele armate ucrainene. comandamentul ucrainean a declarat că forțele sale au ucis peste 100 de soldați ruși în sudul regiunii Herson.

Luni, atacurile au ucis 19 persoane în Ucraina

Activitatea de marți a fost mai puțin intensă decât în ziua precedentă, când zeci de lovituri au ucis 19 persoane, au rănit peste 100 și au lăsat fără curent electric în întreaga țară, în cea mai mare ofensivă aeriană a Moscovei de la începutul invaziei sale pe 24 februarie.

Alte lovituri cu rachete marți au ucis șapte persoane în orașul Zaporojie din sud-estul țării, a declarat un consilier prezidențial, și au lăsat o parte din orașul Lvov din vestul țării fără curent electric. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a sărbătorit sosirea din Statele Unite a ceea ce el a spus că sunt patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), a căror precizie și rază de acțiune mai mare au permis Ucrainei să reducă avantajul artileriei rusești.

„Timpul HIMARS”, a scris el pe Twitter, a fost un „moment bun pentru ucraineni și un moment prost pentru ocupanți”.

Ucraina a primit marți primul din cele patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pe care Germania a promis că le va furniza, a declarat o sursă din Ministerul german al Apărării. Statele Unite au declarat că accelerează expedierea de sisteme de apărare aeriană NASAMS către Ucraina. Washingtonul a oferit deja Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de peste 16,8 miliarde de dolari în timpul războiului.