• Aplicarea de către SUA a sancțiunilor petroliere a continuat până în octombrie, umplând cuferele liderului suprem Ali Khamenei.
  • Iranul a exportat aproape 1,4 milioane de barili de petrol pe zi în octombrie, ceea ce reprezintă o creștere de 80% față de exporturile făcute în timpul președinției lui Trump.
  • Creșterea bruscă a exporturilor iraniene de petrol de la preluarea președintelui Biden a adus Iranului un plus de 32 până la 35 de miliarde de dolari.

Ai fi crezut că administrația Biden și-ar fi dat seama până acum că îmbogățirea regimului iranian este o greșeală imensă. Ei bine, te înșeli. Aplicarea de către SUA a sancțiunilor petroliere a continuat până în octombrie, umplând cuferele liderului suprem Ali Khamenei chiar și după măcelul de la 7 octombrie și cele peste 40 de atacuri asupra trupelor americane comise de către Iran în săptămânile care au urmat. Asta arată o analiză Wall Street Journal.

Iranul a exportat aproape 1,4 milioane de barili de petrol pe zi în octombrie, ceea ce reprezintă o creștere de 80% față de exporturile făcute în timpul președinției lui Trump. Creșterea bruscă a exporturilor iraniene de petrol de la preluarea președintelui Biden a adus Iranului un plus de 32 până la 35 de miliarde de dolari.

Calculele sunt complicate, dar cauza câștigului extraordinar iranian este clară: ca parte a diplomației discrete a lui Biden cu Iranul, SUA au redus aplicarea sancțiunilor. Acest transfer de fonduri către Iran este, în mod cumulativ, de exemplu, mult mai semnificativ decât răscumpărarea de 6 miliarde de dolari efectuată de președinte în schimbul a cinci ostatici. Și continuă să crească, chiar dacă banii nu reușesc să modereze comportamentul iranian. În schimb, finanțează agresiunea Iranului în străinătate prin intermediul unor intermediari precum Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, Houthi în Yemen și grupurile de fațadă din Irak și Siria care trag aproape zilnic asupra bazelor americane.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Citește și