• Biden nu pare că se grăbește să anuleze restricțiile comerciale impuse de Trump
  • Din importurile totale ale SUA de 355 de miliarde dolari, 255 de miliarde provin din China
  • Taxele adiționale impuse de Trump sunt între 7,5-25%

A trecut deja o lună de când Joe Biden a fost învestit ca președinte al SUA. Totuși acesta pare că nu se grăbește să anuleze restricțiile comerciale pe care Donald Trump le-a impus Chinei. Biden nu a anunțat până acum nicio modificare a politicii și niciunul dintre cele 32 de ordine executive pe care le-a semnat nu implică China sau comerțul cu aceasta.

Yahoo Finance scrie că Biden ar putea să impună propria politică în relația SUA-China, cel mai probabil cu mai mult accent pe securitatea națională, drepturile omului și schimbările climatice. Asta spre deosebire de predecesorul său, care a făcut din comerț piesa centrală a relațiilor chinezo-americane.

Între timp, Biden pare din ce în ce mai probabil să lase politicile lui Trump neatinse, inclusiv tarifele impuse de Trump celor circa 250 miliarde de dolari din importurile anuale din China. Este o surpriză pentru investitori, care se așteptau ca Biden să anuleze cât mai rapid politicile lui Trump, așa cum a făcut-o și în alte domenii.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

China nu respectă acordul

În ianuarie 2020, un acord între China și SUA a impus primei țări să cumpere mai multe produse americane, în schimbul unor taxe mai mici. China este totuși cu mult în urmă în acest plan, iar acum Biden ar trebui să hotarască cum ar putea aborda situația. Cum ar putea acesta soluționa această problemă, având în vedere că Beijingul nu își respectă obligațiile.

În campania electorală, Biden a spus că se va adresa „abuzurilor comerciale”, referindu-se în special la relațiile SUA-China. Cu toate acestea, actualul președinte nu a spus niciodată cum va face acest lucru.

Consumatorii sunt cei care pierd

Taxele adiționale impuse de Trump sunt între 7,5-25%. Deși nu toate importurile SUA provin din China, acestea au fost cele mai des în atenția mass-media, întrucât reprezintă două treimi dintre ele. Asta înseamnă că din importurile totale de aproximativ 355 de miliarde dolari, 250 de miliarde de dolari sunt venite din China. Toate celelalte țări afectate au ridicat și ele taxele, nu numai China, iar principalul pierzător este consumatorul de rând, care se vede nevoit să plătească un preț de până la 25% mai mare.

O estimare din partea unui forum de centru-dreapta arată că aceste măsuri au adus o „gaură” de 57 de miliarde de dolari în bugetul SUA din cauza acestor taxe bilaterale. Totuși, economia a continuat să crească în timpul administrației Trump, până când pandemia de coronavirus a lovit și economia americanilor, în martie anul trecut.