• Președintele Joe Biden se pregătește să își lanseze candidatura la realegere în lunile de după alegerile parlamentare de la mijlocul mandatului din noiembrie, potrivit mai multor colaboratori și aliați, pregătind o potențială confruntare în 2024 cu fostul președinte Donald Trump.
  • Hotărârea lui Biden de a organiza o a doua candidatură la Casa Albă se întărește chiar și în condițiile în care sondajele arată că majoritatea democraților ar prefera un alt candidat decât președintele în vârstă de 79 de ani.
  • Dar apropiații lui Biden îl descriu pe acesta ca fiind încurajat de recentele victorii legislative, economice și de politică externă și angajat să îi refuze din nou lui Trump o revenire în Biroul Oval.

Președintele Joe Biden se pregătește să își lanseze candidatura la realegere în lunile de după alegerile parlamentare de la mijlocul mandatului din noiembrie, potrivit mai multor colaboratori și aliați, pregătind o potențială confruntare în 2024 cu fostul președinte Donald Trump.

Hotărârea lui Biden de a organiza o a doua candidatură la Casa Albă se întărește chiar și în condițiile în care sondajele arată că majoritatea democraților ar prefera un alt candidat decât președintele în vârstă de 79 de ani.

Dar apropiații lui Biden îl descriu pe acesta ca fiind încurajat de recentele victorii legislative, economice și de politică externă și angajat să îi refuze din nou lui Trump o revenire în Biroul Oval.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Președintele a spus că plănuiește să candideze din nou”, a declarat Anita Dunn, o consilieră de lungă durată care s-a întors recent la Casa Albă. Oamenii ar trebui să-l creadă pe cuvânt”.

Trei congresmeni democrați din Congres i-au sugerat recent lui Biden să lase locul unui succesor mai tânăr, în timp ce alți câțiva au refuzat în mod clar să sprijine realegerea sa. Rata de aprobare a lui Biden este de doar 40%, potrivit unei analize a sondajelor efectuate de FiveThirtyEight.

Dar aliații spun că determinarea lui Biden a crescut pe fondul dezvăluirilor despre Trump și rolul său în insurecția din 6 ianuarie 2021, precum și al îmbrățișării continue a fostului președinte de către republicani. Săptămâna aceasta, agenții FBI au percheziționat proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, în Florida, ca parte a unei anchete pentru a afla dacă acesta a eliminat documente clasificate de la Casa Albă, iar Trump a fost depus de procurorul general din New York în legătură cu afirmațiile că afacerile sale au indus în eroare creditorii.

Biden notează frecvent sondajele care îl arată învingându-l pe Trump față în față într-o confruntare în 2024 și crede că a câștigat nominalizarea democrată în 2020 pentru că a reprezentat cea mai bună șansă de a-l îndepărta pe fostul președinte de la putere.

Dar, într-o potențială revanșă, Biden ar fi titularul, apărându-și bilanțul atât în economie, cât și în străinătate, în timp ce l-ar respinge pe Trump și baza sa încă formidabilă și energizată de susținători.

De asemenea, este posibil ca Biden să nu-l înfrunte deloc pe Trump, în cazul în care fostul președinte, care are 76 de ani, ar opta împotriva unei candidaturi sau ar pierde o provocare primară din partea unui republican în ascensiune și mai tânăr.

În timpul unei întâlniri cu activiștii Partidului Democrat la începutul acestei luni, Biden a declarat că este îngrijorat că riscul pentru democrație „nu a scăzut, dacă nu cumva a crescut”. Biden a adăugat că nu se poate gândi la nimic mai important decât să se asigure că partidul este în măsură să câștige atât alegerile de la mijlocul mandatului cât și cele din 2024″.

A crezut că este singura persoană care îl poate învinge pe Donald Trump atunci când Trump a candidat pentru realegere și a avut dreptate”, a declarat Cedric Richmond, un fost congresman și consilier la Casa Albă care s-a mutat la Comitetul Național Democrat pentru a ajuta la coordonarea eforturilor politice.

Este clar că el este cel mai bun candidat al nostru”, a adăugat el, respingând preocupările democraților cu privire la vârsta sau popularitatea lui Biden ca fiind enervante și care distrag atenția”.

Îndoieli democratice

Un anunț real ar urma să fie făcut în lunile de după alegerile de la mijlocul mandatului, dar aliații spun că accelerarea coordonării cu DNC, care a investit resurse în statele cruciale înainte de noiembrie, este cel mai sigur indiciu public că Biden plănuiește o a doua candidatură.

Consolidarea DNC a fost o prioritate cheie pentru președinte. Comitetul a strâns peste 245 de milioane de dolari până acum în acest ciclu electoral – un record pentru partid la jumătatea mandatului.

Președintele consideră că susținerea resurselor DNC în cursele cheie de la jumătatea mandatului, inclusiv în cursele competitive pentru Senat din Pennsylvania, Arizona și Nevada, este o modalitate de a sprijini candidații democrați care ar putea contribui la agenda sa și de a construi organizații la nivel de stat pe care s-ar putea baza în timpul unei candidaturi la realegere, potrivit unui consilier al lui Biden care a cerut anonimatul pentru a discuta despre planificare.

De asemenea, Biden a intensificat acțiunile de informare a donatorilor cheie care l-au ajutat în candidatura sa din 2020 și plănuiește mai multe evenimente politice și mai multe acțiuni de informare a susținătorilor de bază. Consilierul a menționat că multe dintre statele cu curse cheie în 2022 ar fi importante în alegerile din 2024 și că investițiile în aceste state ar ajuta candidatura prezidențială a lui Biden.

Biden a încercat, de asemenea, să consolideze legăturile cu sindicatele care reprezintă un electorat personal cheie. Grupurile de acțiune politică prietenoase și-au intensificat cheltuielile în statele în care se desfășoară bătălia, grupul pro-Biden Future Forward USA investind milioane de dolari în reclame, iar un alt grup de susținere, Building Back Together, încercând să evidențieze realizările sale politice.

Biden, care s-a recuperat recent după COVID-19, plănuiește un program mai agresiv de călătorii interne și mai multe evenimente de tip campanie, cum ar fi primăriile.

Strategia este concepută în primul rând pentru a promova realizările legislative ale lui Biden înainte de luna noiembrie. Dar vizează, de asemenea, abordarea subtilă a preocupărilor legate de vârsta lui Biden, care planează asupra președinției sale și care au determinat speculații cu privire la posibilitatea ca acesta să organizeze o nouă campanie.

Reprezentanta Carolyn Maloney din New York a declarat în timpul unei dezbateri primare democrate la începutul acestei luni că nu crede că Biden va căuta să fie reales. Ulterior, ea și-a cerut scuze și a spus că dorește ca el să candideze din nou.

Reprezentantul din Minnesota Dean Phillips a răspuns nu” într-un interviu radiofonic luna trecută când a fost întrebat dacă l-ar susține pe Biden în 2024. Un alt reprezentant din Minnesota, Angie Craig, l-a susținut pe Phillips într-un interviu acordat organizației de presă MinnPost și a declarat că țara are nevoie de o nouă generație” de lideri democrați.

Alți democrați proeminenți, inclusiv senatorul Joe Manchin din Virginia de Vest și reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez din New York, au refuzat să sprijine realegerea lui Biden. La sfârșitul săptămânii trecute, editorialista Maureen Dowd de la New York Times l-a implorat pe Biden să plece cu fruntea sus”.