• Biden a declarat că contracararea Rusiei nu înseamnă doar protejarea Ucrainei, ci și a libertății în sine.
  • Apariția lui Biden la reuniunea celor B9 din Varșovia a făcut parte dintr-un turneu european în cadrul căruia președintele s-a oprit în Ucraina înainte de a se îndrepta spre Polonia.
  • Călătoria are loc la aproape un an de la ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

Președintele Biden s-a adresat miercuri grupului de națiuni europene cunoscut sub numele de Formatul Bucureşti 9 (B9)” , subliniind necesitatea de a face față agresiunii rusești și accentuând angajamentul Statelor Unite față de aliații din NATO.

Articolul 5 al NATO este un angajament sacru” pe care Statele Unite l-au luat pentru a apăra fiecare centimetru” al alianței militare, a subliniat miercuri președintele american Joe Biden, conform Baha.

Articolul 5 din tratatul NATO spune că ,,un atac armat împotriva uneia sau mai multor” țări membre ,,va fi considerat un atac împotriva tuturor” și că fiecare membru ,,va ajuta partea sau părțile atacate prin luarea imediată … a acțiunilor pe care le consideră necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea în zona Atlanticului de Nord” .

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

Flancul estic al NATO se află în „prima linie a apărării noastre colective” , a declarat Biden în fața liderilor de la București Nouă din Varșovia, Polonia.

Aliații militari vor continua să suporte în mod durabil sprijinul critic” pentru Ucraina, a precizat președintele american.

În urma declarațiilor lui Biden, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că președintele rus Vladimir Putin nu dă semne de încetinire sau de căutare a păcii, ci ,,se pregătește pentru un război mondial” .

,,Așadar, trebuie să susținem și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina” , a continuat Stoltenberg. ,,Trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge. Nu știm când se va încheia războiul, dar când se va încheia, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. „