- Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit pentru ultima dată în cadrul summitul-ui APEC din Lima, Peru, cu scopul de a reduce tensiunile înainte de învestirea lui Donald Trump.
- Xi a subliniat că obiectivul Chinei este menținerea unei relații stabile și sănătoase cu SUA, recunoscând „suișurile și coborâșurile” dintre cele două țări.
- Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, planifică o vizită în SUA care ar putea provoca reacții negative din partea Beijingului.
- Biden caută ajutorul Chinei în privința Coreei de Nord, având în vedere legăturile tot mai strânse ale acesteia cu Rusia.
În Peru are loc ultima întâlnire a lui Biden în calitate de președinte al SUA cu președintele chinez Xi Jinping, cu scopul de a reduce tensiunile dintre SUA și China înainte de învestirea lui Donald Trump, scrie Reuters.
Discuțiile se concentrează pe conflictele dintre cele două țări legate de infracționalitatea cibernetică, comerț, Taiwan și Rusia.
Biden și Xi s-au întâlnit la un hotel din Lima, Peru, în cadrul forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), în prima lor discuție după șapte luni. În cadrul întâlnirii, Biden și Xi și-au strâns mâinile, înainte de a face declarații introductive scurte.
Xi a afirmat că „obiectivul Chinei de a menține o relație stabilă, sănătoasă și durabilă cu SUA rămâne neschimbat” după alegeri, recunoscând „suișurile și coborâșurile” dintre cele două țări. El a adăugat că China este pregătită să colaboreze cu noua administrație americană pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele.
Biden i-a spus lui Xi că, deși nu au fost întotdeauna de acord, discuțiile lor au fost „cinstite”.
Tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat după atacul cibernetic recent asociat Chinei asupra comunicațiilor telefonice ale oficialilor guvernamentali și ale campaniei prezidențiale din SUA.
Totodată, Administrația Biden este îngrijorată de presiunea crescândă din partea Beijingului asupra Taiwanului și de sprijinul chinez pentru Rusia.
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, plănuiește să facă în săptămânile următoare o oprire în Hawaii și posibil și Guam, o vizită sensibilă care va provoca cu siguranță nemulțumiri la Beijing.
China consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său. SUA este cel mai important susținător internațional al Taiwanului și furnizor de arme, în ciuda lipsei recunoașterii diplomatice formale.
Biden caută, de asemenea, ajutorul Chinei în privința Coreei de Nord, având în vedere legăturile tot mai strânse ale acesteia cu Rusia.
În același timp, economia Beijingului suferă un impact sever din cauza măsurilor comerciale adoptate de Biden, inclusiv un plan de restricționare a investițiilor americane în inteligența artificială chineză și semiconductori. Toate aceste subiecte sunt așteptate să fie abordate la întâlnirea din Peru, conform oficialilor americani.
China neagă în mod constant acuzațiile de hacking din partea SUA și consideră Taiwanul o chestiune internă. De asemenea, China s-a opus vehement declarațiilor americane referitoare la comerțul cu Rusia.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a refuzat să comenteze.
Trump a promis să impună taxe vamale generale de 60% asupra importurilor americane de bunuri chinezești, ca parte a unui pachet de măsuri comerciale „America First”. Beijingul se opune acestor măsuri. Donald Trump plănuiește, de asemenea, să numească mai multe voci critice la adresa Chinei în funcții importante în noua sa Administrație.
Liderii din Pacific reuniți la summitul APEC evaluează implicațiile revenirii lui Trump la putere pe 20 ianuarie. America Latină se confruntă cu noi provocări legate de puterea Statelor Unite în propria curte, unde China își intensifică influența.
Vizita diplomatică a lui Xi în Lima include finalizarea unui acord comercial liber cu Peru și inaugurarea megaportului Chancay, un „nou coridor uscat-mare” între Asia şi America Latină. China caută resursele minerale ale Americii Latine, însă oficialii americani sunt îngrijorați că ar putea căuta noi avanposturi militare și de informații în apropierea SUA.