• Președintele SUA, Joe Biden, a semnat o lege de cheltuieli de 1.700 de miliarde de dolari care va menține guvernul federal în funcțiune până la sfârșitul anului bugetar federal, în septembrie 2023.
  • Proiectul de lege va permite guvernului federal să funcționeze până la sfârșitul anului bugetar federal
  • Va oferi zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva armatei rusești

Președintele Joe Biden a semnat joi un proiect de lege privind cheltuielile în valoare de 1.700 de miliarde de dolari, care va menține guvernul federal în funcțiune până la sfârșitul exercițiului bugetar federal în septembrie 2023 și va oferi zeci de miliarde de dolari sub formă de ajutor nou Ucrainei pentru lupta sa împotriva armatei ruse.

Biden avea timp până vineri târziu să semneze proiectul de lege pentru a evita o închidere parțială a guvernului.

Camera controlată de democrați a adoptat proiectul de lege cu 225-201, în mare parte pe linie de partid, chiar înainte de Crăciun. Votul din Cameră a venit la o zi după ce Senatul, condus tot de democrați, a votat cu 68-29 pentru adoptarea proiectului de lege, cu un sprijin republican semnificativ mai mare.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Biden spusese că adoptarea este o dovadă că republicanii și democrații pot lucra împreună. Republicanul Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Cameră, care speră să devină președinte al Congresului la deschiderea noii sesiuni, la 3 ianuarie, a susținut în timpul dezbaterilor din sală că proiectul de lege cheltuiește prea mult și face prea puțin pentru a reduce imigrația ilegală și fluxul de fentanil în SUA din Mexic.

„Aceasta este o monstruozitate care reprezintă unul dintre cele mai rușinoase acte pe care le-am văzut vreodată în acest organism”, a declarat McCarthy despre legislație.

McCarthy face apel la sprijinul conservatorilor convinși din grupul republicanilor, care au criticat în mare parte proiectul de lege pentru dimensiunea și amploarea sa. Republicanii vor avea o majoritate restrânsă în Cameră la 3 ianuarie, iar mai mulți membri conservatori au promis că nu vor vota pentru ca McCarthy să devină președinte al Camerei.

Proiectul de lege de finanțare include o creștere de aproximativ 6% a cheltuielilor pentru inițiativele interne, până la 772,5 miliarde de dolari. Cheltuielile pentru programele de apărare vor crește cu aproximativ 10%, la 858 de miliarde de dolari.

Adoptarea a fost realizată cu câteva ore înainte ca finanțarea pentru agențiile federale să expire. Parlamentarii aprobaseră două măsuri de cheltuieli pe termen scurt pentru a menține guvernul în funcțiune, iar o a treia, care finanțează guvernul până la 30 decembrie, a fost adoptată vinerea trecută. Biden a semnat-o pentru a se asigura că serviciile vor continua până când Congresul îi va trimite măsura pentru întregul an, numită lege omnibus.

Masivul proiect de lege, care a ajuns la peste 4.000 de pagini, reunește 12 proiecte de lege privind creditele, ajutorul acordat Ucrainei și ajutorul de urgență pentru comunitățile care se recuperează în urma unor dezastre naturale. De asemenea, conține zeci de modificări de politici pe care legislatorii au lucrat pentru a le include în ultimul proiect de lege major examinat de această sesiune a Congresului.

Legiuitorii au oferit aproximativ 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații din NATO, mai mult decât solicitase chiar și Biden, o recunoaștere a faptului că viitoarele runde de finanțare nu sunt garantate atunci când republicanii vor prelua controlul Camerei săptămâna viitoare, în urma câștigurilor obținute de acest partid în alegerile de la mijlocul mandatului.