• Președintele american a purtat joi o discuție telefonică de aproape 90 de minute cu omologul său chinez.
  • De zeci de ani, relațiile dintre Washington și Beijing au fost la un nivel foarte scăzut.
  • O comunicare a Casei Albe a afirmat că cei doi lideri au purtat „o discuție amplă și strategică”.
  • Cele două părți au fost de acord să mențină contacte frecvente.
  • Plecarea dezastruoasă a SUA din Afganistan, administrația Biden a afectat imaginea SUA de putere globală.

Potrivit unei surse americane de rang înalt, președintele american Joe Biden a purtat joi o discuție telefonică de aproape 90 de minute cu omologul său chinez Xi Jinping. În acest interval de timp cei doi lideri au vorbit despre nevoia de a nu lăsa ca rivalitatea dintre cele mai mari două economii ale lumii să se transforme în război, relatează Reuters.

De zeci de ani, relațiile dintre Washington și Beijing au fost la un nivel foarte scăzut, iar pentru Biden acesta a fost doar al doilea contact telefonic de la numirea sa în funcția de președinte al SUA, în ianuarie. O comunicare a Casei Albe a afirmat că cei doi lideri au purtat „o discuție amplă și strategică”, care a vizat „domenii în care interesele noastre converg, dar și domenii în care interesele, valorile și perspectivele noastre diferă”.

Care au fost subiectele discuției?

În conformitate cu sursa americană de rang înalt, conversația s-a axat pe probleme economice, schimbările climatice și COIVD-19. Mass-media de stat chineză a catalogat discuția drept „sinceră” și „profundă”, iar președintele Chinei, Xi a declarat că politicile SUA față de China generează dificultăți enorme în relațiile bilaterale.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cele două părți au fost de acord să mențină contacte frecvente și să solicite personalului la nivel de lucru să îmbunătățească comunicarea, potrivit raportului chinez. De la prima conversație dintre Xi și Biden din februarie, câteva discuții sporadice la nivel înalt au produs puține rezultate pe o varietate de subiecte, de la schimbările climatice la drepturile omului și până la originile COVID-19.

De ce s-au deteriorat relațiile dintre SUA și China?

În lunile care au trecut de atunci, cele două tabere s-au criticat aproape zilnic, apelând adesea la atacuri publice caustice, impunând sancțiuni liderilor celeilalte părți și condamnându-se reciproc pentru că nu și-au respectat responsabilitățile internaționale.

„Președintele Biden a subliniat interesul de durată al Statelor Unite pentru pace, stabilitate și prosperitate în Indo-Pacific și în lume, iar cei doi lideri au discutat despre responsabilitatea ambelor națiuni de a se asigura că competiția nu se transformă în conflict”, se precizează în comunicat.

Paradoxul: Afganistan

Preocupată de plecarea dezastruoasă a SUA din Afganistan, administrația Biden a insinuat că sfârșitul celui mai îndelungat conflict american va permite liderilor politici și militari să se concentreze asupra unor provocări mai importante reprezentate de creșterea rapidă a Chinei.

Cu toate acestea, Beijingul a profitat de eșecul american în Afganistan pentru a prezenta SUA ca pe un partener nestatornic, spunând luna trecută că Washingtonul nu se poate aștepta la ajutorul Chinei în această problemă sau în alte probleme dacă încearcă, de asemenea, să „limiteze și să suprime” China.