• Biden spune că armata americană ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei.
  • Îngrijorările sunt tot mai mari în Asia în privința Chinei, care devine din ce în ce mai categorică.
  • Tensiunile au crescut în privința Taiwanului, insula pe care China o consideră o provincie renegată.

Joe Biden a declarat că SUA ar interveni militar pentru a apăra Taiwanul în cazul în care acesta ar fi atacat de China – o declarație care ar putea înfuria Beijingul, în condițiile în care îngrijorarea legată de activitatea militară chineză în regiune este din ce în ce mai mare, scrie New York Times.

Vorbind la Tokyo în a doua zi a unei vizite în Japonia, Biden a declarat că responsabilitatea SUA de a proteja insula autoguvernată – pe care China o consideră o provincie renegată – a fost „și mai puternică” după invazia Rusiei în Ucraina, într-una dintre cele mai puternice declarații de susținere a Taiwanului din ultimele decenii.

Îngrijorările sunt tot mai mari în Asia în privința Chinei, care devine din ce în ce mai categorică. Tensiunile au crescut în privința Taiwanului, insula pe care China o consideră o provincie renegată.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Președintele american Joe Biden a anunțat luni că susține planul Japoniei de a-și consolida capacitatea de apărare, în prima sa vizită în Asia de când și-a preluat mandatul. El s-a întâlnit cu premierul japonez Fumio Kishida și cei doi s-au angajat că vor lucra îndeaproape pentru a contracara influența tot mai mare a Chinei în Asia.

În acest sens, liderul american a venit cu un plan economic prin care să includă mai multe țări în stabilirea de standarde comerciale.