• Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, precum și alți oficiali israelieni de rang înalt, dintre care și Gallant.
  • Decizia îl plasează pe Netanyahu în aceeași poziție cu președintele rus Vladimir Putin.
  • Procurorul ICC: Există toate motivele să credem că prim-ministrul israelian Netanyahu este responsabil penal pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Președintele Biden a condamnat ferm decizia procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de a solicita mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și alți înalți oficiali israelieni, cu privire la presupuse crime de război și crime împotriva umanității în timpul recentului conflict din Gaza, scrie CNN.

Biden a declarat că decizia CPI este „revoltătoare” și a acuzat procurorul că a asimilat în mod fals Israelul cu Hamas, o organizație teroristă. El a subliniat că nu există „nicio echivalență – niciuna – între Israel și Hamas” și a reafirmat sprijinul neclintit al SUA pentru securitatea Israelului.

SUA au susținut în mod constant că CPI nu are jurisdicție în conflictul Israel-Palestina, deoarece Israelul nu este membru al instanței. Biden și Blinken au acuzat procurorul CPI că s-a grăbit să emită mandate de arestare, fără a aplica în mod corespunzător principiile complementarității.