• Președintele SUA va lua vineri măsuri executive pentru a proteja accesul la avort, în timp ce se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea democraților pentru a fi mai activ pe această temă.
  • Casa Albă a precizat că Biden va vorbi vineri dimineață „despre protejarea accesului la serviciile de sănătate reproductivă”, dar se așteaptă ca acțiunile pe care Biden urmează să le prezinte să aibă o sferă limitată.
  • Ordinul executiv al lui Biden va îndruma agențiile să depună eforturi pentru a educa furnizorii de servicii medicale cu privire la modul și momentul în care trebuie să împărtășească autorităților informații privilegiate despre pacienți – un efort de a proteja femeile care solicită sau utilizează servicii privind avortul.

Președintele SUA, Joe Biden, va lua vineri măsuri executive pentru a proteja accesul la avort, potrivit a trei persoane familiarizate cu acest subiect, în timp ce se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea democraților pentru a fi mai activ pe această temă, după ce Curtea Supremă a pus capăt, în urmă cu două săptămâni, dreptului constituțional la avort, citează OneIndia.

Casa Albă a precizat că Biden va vorbi vineri dimineață „despre protejarea accesului la serviciile de sănătate reproductivă”, dar se așteaptă ca acțiunile pe care Biden urmează să le prezinte să aibă o sferă limitată.

Se mai așteaptă ca el să formuleze o serie de cerințe către Departamentele de Justiție și cel de Sănătate și Servicii Umane pentru a respinge eforturile de limitare a capacității femeilor de a avea acces la medicamente pentru avort aprobate la nivel federal sau de a călători peste granițele statului pentru a avea acces la servicii clinice de avort.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Persoanele familiare cu acest subiect au furnizat informația, sub rezerva anonimatului, înainte ca Biden să facă un anunț oficial.

Ordinul executiv al lui Biden va îndruma agențiile să depună eforturi pentru a educa furnizorii de servicii medicale cu privire la modul și momentul în care trebuie să împărtășească autorităților informații privilegiate despre pacienți – un efort de a proteja femeile care solicită sau utilizează servicii de avort.

Ordinul, la două săptămâni după decizia din 24 iunie a Înaltei Curți care a pus capăt dreptului la avort la nivel național și a lăsat la latitudinea statelor să decidă dacă și cum să permită procedura, vine în contextul în care Biden s-a confruntat cu critici din partea unor membri ai propriului partid, pentru că nu a acționat mai rapid pentru a proteja accesul femeilor la avort.

Decizia în cazul cunoscut sub numele de Dobbs v. Jackson Women’s Health Organisation a răsturnat hotărârea istorică Roe v. Wade din 1973 a instanței.

De la pronunțarea hotărârii, Biden a subliniat că abilitatea sa de a proteja dreptul la avort prin acțiuni executive este limitată de lipsa unei acțiuni a Congresului.

„În cele din urmă, Congresul va trebui să acționeze pentru a codifica Roe în legea federală”, a declarat Biden, săptămâna trecută, în timpul unei întâlniri virtuale cu guvernatorii democrați.

Este de așteptat ca însărcinarea Departamentului de Justiție și cel de Sănătate și Servicii Umane să împingă agențiile să lupte în instanță pentru a proteja femeile, dar nu transmite nicio garanție că sistemul judiciar le va asista împotriva unor potențiale urmăriri penale din partea statelor care au trecut la interzicerea avortului.