• Biden a făcut un apel la solidaritate pentru schimbările climatice și războiul din Ucraina.
  • Ordinea mondială este în pericol: marii absenți sunt Putin, Xi, Sunak și Macron.
  • Biden dorește lărgirea Consiliului de Securitate cu noi membri permanenți.

Într-un discurs ţinut marţi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Biden a sugerat că dacă SUA şi alte naţiuni care au furnizat Ucrainei arme şi bani ar reţine sprijinul, fiecare naţiune s-ar simţi vulnerabilă şi izolată în faţa unui atac.

,,Dacă permiteţi ca Ucraina să fie sfâşiată, este sigură independenţa vreunei naţiuni?” a spus Biden. ,,Respectuos sugerez că răspunsul este nu”.

Recomandări

KENNEDY A VORBIT CU TRUMP
MESSI NU MAI JOACĂ ÎN MLS ALL-STAR GAME
TRUMP SCOATE COLȚII LA KAMALA
COLEGI DE APARTAMENT
CHEATLE RECUNOAȘTE EȘECUL
EPOCA ABUZURILOR PE INSTAGRAM

Biden a vorbit şi despre schimbările climatice.

,,Vedem peste tot. Valuri de căldură record în Statele Unite şi China. Incendii care devastează America de Nord şi sudul Europei. Un al cincilea an de secetă în Cornul Africii. Inundaţii tragice, tragice în Libia. Inima mea este alături de oamenii din Libia care au ucis mii, mii de oameni. Împreună, aceste instantanee spun o poveste urgentă despre ce ne aşteaptă dacă nu reuşim să reducem dependenţa noastră de combustibilii fosili şi să începem să adaptăm lumea la schimbările climatice”, a spus preşedintele american Joe Biden într-un discurs ţinut la ONU.

Cu toate că discursul preşedintelui a abordat problemele globale importante ale prezentului, celelalte patru state membre ale Consiliului de Securitate ale Naţiunilor Unite, care sunt de altfel şi puteri nucleare, au fost absente. Rishi Sunak, premierul britanic, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, amândoi confruntaţi cu grave probleme economice şi sociale pe plan intern, nici  Xi Jinping, preşedintele Republicii Populare Chineze, aflat în conflict cu Taiwanul, şi nici preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, aflat în război cu Ucraina, nu au fost prezenţi, iar analiştii geopolitici trag semnale de alarmă.

Editorialistul Cristian Munteanu comentează despre rolul Naţiunilor Unite în prezent.

,,În afara SUA, niciun membru permanent al Consiliului de Securitate nu este prezent, nici China nu este prezentă , nici Marea Britanie, nici Franţa, şi atunci? Vedeţi, organizaţia se baza pe acest centru nervos creat imediat după cel de-al Doilea Război Mondial şi pe o Adunare Generală care să respecte întru totul prevederile Cartei ONU”, spune editorialistul, care crede că rezoluțiile și voturile ONU nu mai au niciun efect.

Miroslav Tașcu-Gustav, analist de politică externă, oferă mai multe detalii:

,,Cele cinci membre ale Consilului de Securitate, e practic vorba de configurația de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial- SUA, Rusia, Marea Britanie, China și  Franța, și 10 membri non-permanenți.
Dar de altfel, discuția aceasta a fost deschisă încă de anul trecut și s-au făcut progrese diplomatice importante, fiind nevoie și de acordul celorlalte state care au drept de veto. E vorba de Rusia și China”.