• China are cel mai complex sistem de supraveghere din lume.
  • New York Times a analizat 100.000 de documente oficiale chinezești, din 20 de ani.
  • Chinezii trăiesc într-o colivie invizibilă.

China are cel mai dezvoltat sistem de supraveghere din lume, dar până la ce nivel a ajuns Big Brotherul nimeni nu bănuia. 1,4 miliarde de oameni sunt supravegheați strict, scrie New York Times, după ce a analizat peste 100.000 de documente oficiale chinezești, din ultimii 20 de ani.

Pe baza amprentei irisului și a camerelor de supraveghere, suspecții care ar putea contesta regimul sau ar avea acțiuni periculoase pentru ordinea de stat au orice mișcare înregistrată.

Dacă vor, de exemplu, să-și cumpere un bilet de tren, le poate fi refuzat, dacă sistemul îi scoate suspecți. Telefoanele lor sunt ca și cum ar fi ale siguranței statului, orice activitate online este supravegheată, inclusiv conversațiile private.

Recomandări

ROMÂNII, CONSUMATORI DE PRODUSE BIO
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
UN AVIATOR ȘI-A DAT FOC ÎN SEMN DE PROTEST
LUKAȘENKO VREA UN NOU MANDAT
DU-MĂ, TRENULE!
PISICA ÎȚI POATE ADUCE SCHIZOFRENIE

Chinezii sunt foarte mândri de sistemul lor și îl prezintă ca pe un mare succes în lupta cu infracțiunile.

O femeie din China nu s-a putut muta la Hong Kong, să se mărite, din cauză că algoritmul poliției a considerat că este suspect că mirii nu au fost în aceleași locuri, în același timp și nu au petrecut nici măcar Festivalul Primăverii împreună. Asta înseamnă că era o căsătorie aranjată, ca să obțină un permis de migrație.

Cine vrea, totuși, să păcălească sistemul, reușește. Zhang Yuqiao are 74 de ani și, când vrea să meargă la Beijing să mai facă o petiție sau un memoriu își închide telefonul. Plătește totul cash și își cumpără, oricum, mai multe bilete de tren, ca să nu își dea seama poliția unde merge.