• MAE precizează că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul turistei din România aflată în vacanţă în staţiunea Hurghada, Egipt.
  • Oficiali egipteni au declarat că a fost format un comitet pentru a examina circumstanțele atacurilor și eventualele motive științifice aflate în spatele acestora.
  •  Ambele atacuri au avut loc la o distanță de 600 de metri unul de celălalt, în apele coastei Sahl Hasheesh.

Ministerul de Externe al României a confirmat că o turistă din țară a fost ucisă duminică de rechinul din largul Mării Roșii, în timp ce se afla în vacanță. O austriacă în vârstă de 68 de ani a murit vineri într-un alt atac, în timp ce înota în apropiere de orașul-stațiune Hurghada.

Încă nu este clar dacă atacurile au fost provocate de același rechin. Sâmbătă, autoritățile egiptene au închis o porțiune de coastă din Marea Roșie a țării după primul deces. Activitățile acvatice – inclusiv scufundările, snorkelingul, windsurfingul și navigația cu kite – au fost interzise, în timp ce bărcile de pescuit au fost interzise în zonă.

Două femei au fost atacate de un rechin în timp ce înotau în zona Sahel Hachich, la sud de Hurghada, a declarat duminică Ministerul egiptean al Mediului, adăugând că a fost lansată o anchetă. Ministerul a anunțat că un grup operativ lucrează la identificarea cauzelor științifice și a motivelor care au stat la baza comportamentului rechinului care a dus la aceste incidente.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Deși rechinii sunt comuni în Marea Roșie, atacurile asupra turiștilor care înoată în zonele autorizate sunt rare. În 2020, un tânăr ucrainean și un ghid turistic egiptean au fost răniți grav în urma unui atac al unui rechin. Un turist din Republica Cehă a murit în largul coastei egiptene în 2018, la trei ani după ce un cetățean german a fost de asemenea ucis în Marea Roșie.

În 2010, un val de atacuri ale rechinilor a ucis un turist german și a mutilat mai mulți alți turiști în largul orașului Sharm el-Sheikh, în Peninsula Sinai, peste Marea Roșie de Hurghada. Stațiunile egiptene de la Marea Roșie, inclusiv Hurghada și Sharm el-Sheikh, sunt unele dintre cele mai importante destinații de plajă din țară și sunt populare printre turiștii europeni datorită vieții marine locale bogate și pline de culoare.