• Statele Unite au depășit 500.000 de decese de la începutul pandemiei
  • SUA este pe primul loc în lume la acest capitol
  • Joe Biden: „Astăzi marcăm o bornă cu adevărat sumbră, sfâșietoare”

Joe Biden s-a adresat americanilor în ziua în care numărul de decese din SUA a depășit 500.000, un record absolut în lume, informează BBC.

„Ca națiune nu putem accepta o soartă așa crudă. Trebuie să rezistăm în fața durerii”, a spus Biden.

Președintele și vicepreședintele SUA, alături de soții lor, au ținut un moment de reculegere în fața Casei Albe.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În SUA, peste 28.1 milioane de oameni au fost infectați cu Covid-19, de asemenea un record.

„Astăzi îi rog pe toți americanii să-și amintească. Amintiți-vă de cei pe care i-am pierdut și amintiți-vă de cei pe care i-am lăsat în urmă”, a spus președintele Biden, cerând americanilor să lupte împreună împotriva pandemiei.

Joe Biden a spus că numărul americanilor ucişi de Covid-19 este mai mare decât bilanţul deceselor înregistrate în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial şi în războiul din Vietnam, adunate împreună.

„Astăzi marcăm o bornă sumbră cu adevărat sumbră, sfâşietoare – 500.071 de morţi. Auzim deseori oamenii caracterizaţi ca americani obişnuiţi. Nu există aşa ceva, nu este nimic obişnuit la ei. Oamenii pe care i-am pierdut erau extraordinari. Ei reprezentau generaţii. Născuţi în America, sosiţi în America. Atât de mulţi dintre ei şi-au dat ultima suflare singuri în America”, a declarat Joe Biden.

Totodată, președintele american a amintit despre propria experiență tragică: prima soție și fiica lui au murit într-un accident de mașină în 1972, iar unul dintre fii a decedat din cauza unui cancer pe creier, în 2015. „Pentru mine, drumul prin durere și suferință este pentru a găsi un scop”.

În ciuda datelor care indică o ameliorare a situației, speranța de viață a americanilor a scăzut cu un an din cauza pandemiei, au declarat autoritățile americane. Schimbarea a intervenit cel mai acaut în rândul minorităților, care au fost afectate disproporțional de Covid-19.

Afro-americanii au înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2020 o speranță de viață cu 3 ani mai mică, în timp ce hispanicii cu 2.4 ani mai puțin.