• Cheltuieli de peste 424 mld lei, venituri de numai 322 mld lei.
  • Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 0,4% în 2020 față de 2019.
  • Unu din trei lei cheltuiți de stat a fost împrumutat.

Dezastru, numele tău este România! Țara a încheiat 2020 cu un deficit bugetar uriaș, mai mare decât cel din criza din 2009 – peste 20 de miliarde de euro.

Minus 102 miliarde de lei – este bilanțul înfiorător al pandemiei și guvernarii PNL. Liberalii au crescut atât veniturile bugetarilor, cât și asistența socială peste cifrele din 2019 când conducea PSD.

Guvernul Cîţu trebuie să găsească 31 de miliarde de lei venituri în plus anul acesta, pentru ca deficitul să fie de 78 de miliarde de lei, adica în ţinta ceruta de Europa de 7 la sută.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ionuț Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: „Nu putem da vina pe Covid pentru situaţia bugetară foarte complicată. Ci mai degrabă putem da vina pe politicile din perioada 2015-2019 când au crescut salariile, pensiile, au fost reduse taxele. Pentru moment avem o măsură care are un impact semnificativ şi anume îngheţarea salariilor în sectorul public. Dar mă tem că nu este loc suficient şi probabil că mai e nevoie şi de alte demersuri. Colectarea taxelor şi impozitelor, trebuie revăzut tot ceea ce înseamnă sistem fiscal. Pe partea de cheltuieli sociale trebuie pusă o frână foarte puternică. Şi salariile şi pensiile vor trebui să crească mult mai încet decât creşte activiatatea economică”